Dit worden de 5 belangrijkste trends in 2016

Aan het begin van ieder jaar, dus ook in 2016, is het tijd om de balans op te maken en de 5 belangrijkste trends voor het nieuwe jaar op een rij te zetten. Het belooft een interessant jaar te worden. De razendsnelle technologische ontwikkeling biedt uitdagingen, maar vooral ook kansen.

De cloud vormt daarbij de rode draad. Waar de cloud slechts één van de vele IT-strategieën of een vorm van kostenbesparing was, vormt zij nu de toegangspoort naar vernieuwende business modellen. Gaat de cloud ook uw organisatie versterken in 2016?

2016-voorspellingen-cloud

1. Een dynamische desktop voor de moderne medewerker

Met de komst van steeds meer mobiele devices veranderde de afgelopen jaren ook ons werkritme. Inmiddels verwachten medewerkers op ieder gewenst moment, op iedere locatie en vanaf ieder type apparaat toegang tot hun data en applicaties. Dankzij de cloud kan dat ook. Door applicaties uit de private cloud en public cloud te combineren, ontstaat een dynamische desktop waarbij bijvoorbeeld het CRM-systeem in de private cloud staat en Microsoft Office365 uit de public cloud geleverd wordt.

[clickToTweet tweet=”Door applicaties uit de private cloud en public cloud te combineren, ontstaat een dynamische desktop.” quote=”Door applicaties uit de private cloud en public cloud te combineren, ontstaat een dynamische desktop.”][/clickToTweet]

Alle medewerkers maken nu altijd gebruik van de juiste versie, organisaties kunnen snel op- of afschalen terwijl bedrijfskritische gegevens veilig in eigen beheer blijven en rechten van medewerkers centraal worden ingesteld. Zo wordt in een hybrid desktopomgeving optimale security altijd gegarandeerd.

2. Security is key

De enorme groei van het aantal apps voor zowel consumenten als organisaties legt een grote druk op digitale beveiligingscapaciteiten. De nieuwe vormen van klantbeleving en efficiency die door cloudtechnologie mogelijk gemaakt worden, zijn tegelijkertijd een potentiële goudmijn voor cybercriminelen.

De moderne medewerker die op iedere gewenste locatie kan en wil werken, de digitale consument en de komst van Internet of Things: alle apparaten en de data die zij uitwisselen moeten beveiligd worden. Een waterdicht securitybeleid is van levensbelang anno 2016.

3. Cloud is de motor achter innovatie

Business strategieën veranderen. Dankzij de cloud kan data uit verschillende applicaties van verschillende devices verzameld, gekoppeld en geanalyseerd worden. Patronen in bijvoorbeeld consumentengedrag kunnen gemakkelijk gesignaleerd worden waardoor organisaties hier beter op in kunnen spelen. Denk ook aan productieprocessen: dankzij de koppeling van tools kunnen organisaties precies nagaan welke handelingen zijn verricht en waar verbeterpunten liggen.

De koppeling van apparaten en applicaties die tot de komst van de cloud ‘stand alone’ waren, creëert een enorme hoeveelheid aan mogelijkheden die allemaal gefaciliteerd zullen worden door de cloud.

4. Internet of Things

Dat brengt ons bij de vierde trend in 2016: Internet of Things (IoT). Over een paar jaar zullen zo’n zes miljard apparaten die via de cloud met elkaar verbonden zijn aansturing nodig hebben, vaak door apps. Het beheren, sturen en verbeteren van al deze apps zal daarom belangrijker worden dan ooit. Want hoe gaan al die apparaten die elkaar in de cloud tegenkomen op elkaar reageren?

Ontwikkelaars zullen dit uitgebreid willen testen, en ook hier biedt de cloud mogelijkheden. De cloud bedient daarmee IoT op twee fronten door ervoor te zorgen dat uiteenlopende apparaten met elkaar verbonden worden én door het mogelijk te maken een vlekkeloze onderlinge werking uitvoerig te testen voordat de markt betreden wordt (service virtualization). Zonder cloud dus geen IoT.

5. Het gebeurt in de hybrid cloud

De IT-manager van 2016 zal kiezen voor een hybrid cloud-oplossing. De combinatie van een grote public cloud-aanbieder met een eigen private cloud biedt organisaties optimale schaalbaarheid en security. Kritische bedrijfsapplicaties die al dan niet ‘cloud native’ zijn, worden steeds vaker naar een private cloud gemigreerd.

Een public cloud wordt naast de private cloud gebruikt voor basale applicaties met een laag risicoprofiel. Groot voordeel hierbij is dat met public clouds piekmomenten die om veel capaciteit vragen gemakkelijk opgevangen kunnen worden. Bij het inrichten van een hybrid cloud is een goede afstemming van groot belang om geen security risico’s te creëren: de meeste organisaties vertrouwen daarvoor dan ook op de kennis van een cloud-leverancier.

Hoe ziet uw 2016 eruit?

De cloud vormt de basis van steeds meer innovaties. Dankzij de cloud kunnen uw medewerkers efficiënter en veiliger werken, worden innovaties werkelijkheid, analyseert u data uit vele verschillende applicaties en kunnen diezelfde applicaties eenvoudig met elkaar ‘praten’.  Bent u benieuwd wat de cloud in het nieuwe jaar voor uw organisatie kan betekenen? Vraag dan naar de mogelijkheden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.