7 tips voor een succesvolle livegang

De nieuwe website is klaar: de ontwikkelaars hebben hem uitgebreid getest, marketing staat te trappelen met ingekochte reclamespots en campagnes en de manager zit al de hele dag ongeduldig de homepage te verversen. Kortom, het hele bedrijf wacht met spanning op de nieuwe site en wil omzet maken. Niets staat u in de weg om live te gaan. Toch?

Stop! Wacht nog even. Er zijn een paar checks die u moet doen om zeker te weten dat uw nieuwe website vlekkeloos werkt. Sla die niet over, want of u nu een soft launch doet, of uw site met een big bang presenteert: als die nieuwe website die u net zo trots hebt aangekondigd meteen plat gaat, loopt uw reputatie een deuk op en mist u belangrijke omzet.
7-checks-livegang-website-blog

Besteed aandacht aan de fundering van uw website

Wij merken dat organisaties vaak wel de functionaliteiten van een nieuwe site laten testen, maar niet de fundering. Ze denken dat de hostingprovider dat doet, maar er zijn veel zaken die u als klant zelf moet regelen. En dat kunt u het best in de testfase doen, want anders moet u de benodigde aanpassingen in de liveomgeving doen, met alle risico’s van dien. Bovendien zijn aanpassingen in de liveomgeving vaak lapwerk, terwijl u in de testfase nog weldoordachte wijzigingen kunt doorvoeren.

Wij hebben voor u de belangrijkste checks op een rijtje gezet. Controles waarvan wij de afgelopen jaren hebben gezien dat ze vaak worden vergeten. Wat zijn de risico’s daarvan en hoe kunt u die elimineren?

1. Is de monitoring goed ingesteld?

Monitoring is misschien wel het belangrijkst om goed in te stellen voor de livegang, en hoe meer monitoring hoe beter. Het gaat erom dat u alles rond de prestaties van uw website goed in de gaten kunt houden, zodat u snel kunt ingrijpen als dat nodig is. Controleer dus niet alleen of de website beschikbaar is, maar ook hoe snel deze reageert en wat het resourceverbruik is van de onderliggende hostingomgeving.

Ook kunt u ervoor kiezen om de website of applicatie extra te monitoren. Wat zijn bijvoorbeeld de laadtijden van uw pagina’s, wat zijn de trage database transacties of welke plugins performen niet? U kunt hiervoor application performance-management (APM) in stellen. Dat is daarnaast ook erg handig als u een loadtest gaat doen (zie de tweede check), want hiermee kunt u eventuele knelpunten in uw website nog beter opsporen.

2. Kan de website grote bezoekersaantallen aan?

Als u bekendmaakt dat uw nieuwe website live is, kunt u veel meer bezoek verwachten dan normaal. Want die mensen willen dat pronkstuk weleens zien waar u het nu al maanden over heeft. Maar is uw site daar wel op berekend? In de testomgeving werkt u vaak alleen, of met uw collega’s of testteam. Wat gebeurt er als er opeens duizendmaal zoveel bezoekers zijn? Is uw site dan nog steeds lekker snel, of wordt hij traag, of loopt hij zelfs vast?

Dat kun u van tevoren onderzoeken met een simpele loadtest. Daarmee kunt u tegenwoordig heel eenvoudig duizend bezoekers simuleren. En als u de monitoring dan goed heeft ingesteld, kunt u direct zien waar een eventuele bottleneck zit en dat probleem aanpakken voordat uw écht live gaat.

U kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van een dienst als loadimpact.com, die zelfs ook een gratis test aanbieden met 250 ‘bezoekers’.

3. Is uw website goed beveiligd?

Zorg ervoor dat uw website goed is beveiligd en laat deze testen op veiligheidsrisico’s voordat de site live gaat. Heeft u een bedrijfskritische website met belangrijke informatie, dan is het aan te raden om ook een binnendringingstest (pentest) te laten uitvoeren door een specialist. Dit kan een kostbare grap zijn, maar het kan u wel een hoop ellende besparen, zoals een aanval van hackers. Daarnaast is het verstandig om aandacht te besteden aan de beveiliging van het webplatform en deze goed te laten testen. Let bij een keuze van hostingprovider dan ook goed op dat u een provider kiest die weet waar ze het over hebben op het security vlak en hier ook in gecertificeerd zijn.

4. Is er een back-up van uw websitedata en database?

Een back-up maken en bewaren kost geld, en tijdens de ontwikkeling van uw website heeft u nog geen back-up nodig. De ontwikkelaar heeft de code lokaal of in de ontwikkelomgeving, en de database is gevuld met testdata. Maar zodra de website live gaat, is een back-up van groot belang. Want het zal u maar gebeuren dat u alles in één klap kwijtraakt en dat u dan geen back-ups hebt …

Stel daarom vóór de livegang een back-up in, of dat nu in eigen beheer is of via uw provider. Zorg ervoor dat u een kopie hebt van uw websitedata en de database. En test deze ook, want een back-up die corrupt blijkt te zijn op het moment dat u hem nodig hebt, is waardeloos.

5. Is de geïnstalleerde software actueel?

Vaak wordt de productieomgeving van de nieuwe website samen met de ontwikkelomgeving opgezet en is er daarna geen aandacht meer voor software-updates. Dit kan betekenen dat uw site bij de livegang met verouderdere softwareversies werkt − vooral als het ontwikkelen een tijdje heeft geduurd. Het gaat dan bijvoorbeeld om verouderde versies van het besturingssysteem, de geïnstalleerde services of de software die u gebruikt, zoals WordPress of Drupal, en alle geïnstalleerde plug-ins. Daardoor kunnen lekken ontstaan in uw website. Controleer daarom voor de livegang of alle softwareversies actueel zijn.

6. Is uw website schaalbaar?

Natuurlijk gaat u ervan uit dat uw website een succes wordt. U verwacht dan ook een blijvende toestroom aan nieuwe bezoekers en klanten, maar kan het hostingplatform én de applicatie die toestroom wel aan? Is het hostingplatform schaalbaar? Draait het bijvoorbeeld achter een load balancer die de bezoekers eenvoudig kan verdelen over de achterliggende webservers? Kunt u gemakkelijk extra servers inschakelen zonder dat de hele applicatie verbouwd moet worden? En als u op den duur meer databaseservers nodig hebt, kan uw website daar dan wel mee overweg? U kunt over zulke zaken het best vooraf nadenken, want als u wacht tot het misgaat, moet u de boel onder grote tijdsdruk ombouwen.

7. Zijn ook de laatste details in orde?

Tot slot zijn er nog wat kleine zaken die u vooraf al kunt organiseren om de livegang te vergemakkelijken of bespoedigen.

TTL bij DNS records

Zorg ervoor dat u deze lekker laag hebt staan, zodat alle providers een eventuele DNS-wijziging snel oppikken en u deze bij onverhoopte problemen ook nog snel kunt terugdraaien.

Opruimen

Zorg ervoor dat u geen ontwikkeltools in de productieomgeving hebt staan. Een risico dat wij in de praktijk veel te vaak zien, is dat onbevoegden toegang kunnen krijgen tot de website via eenvoudig te vinden ontwikkeltools die standaard te veel rechten hebben, zoals phpmyadmin.

Hoe kan Internedservices u helpen?

Voor het live zetten en in gebruik nemen van een nieuwe hostingomgeving hebben wij een uitgekiend stappenplan dat alle risico’s elimineert. Neemt u bij Internedservices een beheerde hostingomgeving af, dan kunt u erop rekenen dat uw site bij de livegang optimaal functioneert.

Bent u op zoek naar een betrouwbare partij om de checks uit deze blogpost uit te voeren? Dan adviseren we u graag. In ons uitgebreide netwerk hebben wij partijen die u kunt inschakelen voor security testing, load testing, application performance-management enzovoort.

Wilt u binnenkort uw nieuwe website live zetten en wordt u toch een beetje nerveus na het lezen van deze blogpost? Neem dan eens contact op met onze hostingexperts. Zij helpen u graag verder.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.