Cloud-ontwikkelingen in de Public sector onderzocht

Verschillende onderzoekspartijen, waaronder IDC en Gartner, laten zien dat de publieke sector niet stil zit als het gaat om technologische vooruitgang. Zij onderzochten en voorspelden de ontwikkelingen voor de komende jaren. 

Deze sterk Amerikaans getinte verwachtingen kunnen niet klakkeloos worden vertaald naar de Nederlandse situatie, maar er zijn zeker overeenkomsten vast te stellen. 

public-sector-cloud

Waarom naar de cloud?

De komende jaren brengen grote veranderingen bij de publieke sector op het gebied van IT-ontwikkeling. Er is behoefte aan mogelijkheden om sneller gegevens, applicaties en software overal beschikbaar te laten zijn. Cloudtechnologie kan hierin perfect voorzien. Daarnaast biedt de cloud inmiddels een zeer hoge mate van veiligheid. Vaak kan een cloudomgeving beter beveiligd worden dan in een eigen lokale opstelling haalbaar is. Ook zijn een hoge beschikbaarheid, schaalbaarheid en flexibiliteit redenen om de oude infrastructuur te vervangen voor een kostenefficiëntere cloudoplossing. Hieronder worden een aantal voorspellingen uitgelicht waarbij cloudtechnologie een grote rol gaat spelen.

Smart Cities: meer investeringen in Internet of Things

Het Europese Smart Cities and Communities project brengt steden, bedrijfsleven en burgers bij elkaar om het stedelijke leven te verbeteren door middel van geïntegreerde duurzame oplossingen. Hieronder vallen onder andere toegepaste innovatie, een betere planning, een meer participatieve aanpak, hogere energie-efficiëntie, verbeterde transportoplossingen en intelligent gebruik van informatie- en communicatietechnologieën (ICT).

Eindhoven, Groningen, Enschede, Nijmegen; de Nederlandse steden die in de Smart Cities lijst van de Europese Unie staan zullen meer investeren in het opbouwen van een innovatieve en duurzame slimme stad. De verwachting is dat steeds meer investeringen – meer dan 25 % in 2018 – zullen zitten in het realiseren van toepassingen in IoT (Internet of Things) technologie. Voorbeelden van toegepaste IoT-technologie bij overheden zijn het onderling communiceren van voertuigen op de weg, om de veiligheid te bevorderen en doorstroom te verbeteren, maar ook het uitrusten van lantaarnpalen met sensoren die de luchtvervuiling kunnen meten of het in kaart brengen van een mensenmassa door het herkennen van mobiele apparaten.

Groei big data & analytics ter preventie van cybercrime/terrorisme

Om misdaad-, terrorisme- en cybercrime-dreigingen te weerstaan zal de overheid steeds meer budget moeten toewijzen aan het opbouwen en gebruiken van big data & analytics (BDA) omgevingen en “threat intelligence”. Hierdoor kunnen cyberaanvallen op kritieke systemen beter inzichtelijk gemaakt worden zodat er sneller kan worden opgetreden. Daarnaast zorgt big data-analyse voor een beter inzicht in dreigingen op internet, omdat informatie gemakkelijker en sneller verzameld kan worden.

Sterke groei in Private Cloud-oplossingen

Om ruimte te bieden aan specifieke software worden Private Clouds opgezet. Hierbij wordt de hardware zelf aangeschaft en beheerd op een locatie naar keuze, dat kan zijn een kantorencomplex of een extern datacenter. Private Clouds zijn omgevingen met de voordelen die een cloudomgeving biedt zoals schaalbaarheid en flexibiliteit, maar met een hogere veiligheid dan de gemiddelde public cloud biedt. De eerste stappen van de overheid richting de cloud richtten zich vooral op webhosting en een beperkt aantal database-applicaties. Met de introductie van Private Cloud-intitiatieven, zoals DICTU nu heeft opgestart, zullen meer en meer operationele applicaties – denk aan specifieke software- en ERP systemen – op basis van cloudtechnologie worden gehost.

Groei in budgetten voor cloudtechnologie

In 2012 gaf het Amerikaanse Witte Huis al een “Cloud First” strategie af voor haar IT-uitgaven om efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen en overheiddiensten te verbeteren. In 2014 overschreed de Amerikaanse overheid haar IT-budget voor cloud-investeringen. De reden hiervoor is dat men zich realiseerde dat IT in de cloud tegen lage kosten mogelijk is en hierdoor op lange termijn sterke besparingen mogelijk zijn. “Alles digitaal in 2017” zal ook in Nederland een belangrijke driver zijn voor de groei in budgetten voor de inzet van cloudtechnologie.

Overheid 360º beurs op 22 & 23 april

Het kunnen ondersteunen van websites, applicaties en infrastructuur (24/7), het ontwikkelen van kennis, het meegaan met cloud innovaties, en het voldoen aan ISO-certificeringen is steeds moeilijker om binnen de eigen organisatie te borgen. Een logische stap is het uitbesteden van de IT en/of cloud infrastructuur bij een externe partner die door de schaalgrootte wel aan deze eisen kan voldoen. Internedservices is zo’n partner. We zijn daarom op 22 en 23 april aanwezig op de Overheid 360º beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. We nodigen u graag uit bij onze stand (01.F082) om u meer te vertellen over de mogelijkheden die de cloud u kan bieden.

Via de banner hieronder kunt u zich gratis aanmelden.

Bent u benieuwd wat de cloud voor uw organisatie kan betekenen? Vraag dan hieronder een gratis adviesgesprek aan of bekijk onze diensten op is.nl/solutions

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.