eHealth & IoT: data veilig in de Cloud (deel 2)

Dataopslag en de verwerking van grote hoeveelheden data (big data) worden beschouwd als de belangrijkste toepassingen voor cloud computing. Juist in de gezondheidszorg groeit de hoeveelheid data met het uur. Het onderzoeken van al die data kan levens aanzienlijk verbeteren en in sommige gevallen zelfs redden.

ehealth-iot-cloud-blog-2

Data veilig onderbrengen in de cloud

Eerder schreven we over vernieuwing in de gezondheidszorg. IoT en een veilige cloud-omgeving speelden daarin de hoofdrol. Lees hier het aansluitende artikel.

De gezondheidszorg werkt al met grote patiëntendossiers en gedetailleerd fotomateriaal, nu zorgt IoT voor nog veel meer data. Al deze gegevens moeten lange tijd worden bewaard, worden dagelijks geanalyseerd op patiëntniveau en tot slot zijn artsen op zoek naar onderlinge verbanden. Zo wordt data ineens big data, data die een veilig onderkomen zoekt in de cloud.

Het zelf beheren van alle verzamelde data is echter geen optie meer. Waar haalt een zorginstelling de benodigde hardware vandaan om alle data op te slaan en te verwerken? En hoe zorg je ervoor dat deze hardware veilig is bij calamiteiten? Overstappen naar een goed beveiligde cloud-omgeving biedt uitkomst. In het zorgvuldig geselecteerde datacenter wordt gevoelige informatie met de juiste beveiligingsmechanismen beschermd en zal deze niet zo makkelijk worden gelekt aan belanghebbende derden, zoals verzekeringsmaatschappijen, potentiële werkgevers of mensen die kwaad willen.

De expertise van de cloudprovider

Cloud betekent natuurlijk niet: vrij toegankelijk voor derden. In het datacenter hebben onbevoegden per definitie geen toegang tot de fysieke servers. Ook op virtueel vlak zijn de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Gevoelige data staat achter firewalls en de IT-infrastructuur wordt dag en nacht gemonitord op vreemde activiteiten als hacks of virussen.

Het continu monitoren van de systemen heeft nog een andere reden. Nu patiënten en artsen steeds meer data opslaan in de cloud, worden zij er ook steeds meer van afhankelijk. Als de data, het device of app even niet beschikbaar is, staakt het zorgproces. De cloudprovider houdt alle opgeslagen patiënt- en zorggegevens en bijbehorende IT-systemen goed in de gaten. Met man en macht wordt gewerkt aan het altijd online, of beschikbaar, stellen van deze gegevens.

[clickToTweet tweet=”De cloudprovider houdt alle opgeslagen patiënt- en zorggegevens en IT-systemen goed in de gaten. ” quote=”De cloudprovider houdt alle opgeslagen patiënt- en zorggegevens en bijbehorende IT-systemen goed in de gaten. “]

De geselecteerde cloudprovider is voldoende gecertificeerd en er wordt veel geïnvesteerd in de kennis van hun IT-experts. Zij weten als geen ander hoe data veilig wordt opgeslagen en beheerd. Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan, dan ligt er een getest veiligheidsprotocol klaar. Door over te stappen naar de cloud wordt data bij de bron beveiligd. Niemand krijgt zomaar toegang tot belangrijke informatie en mocht een device zoekraken, dan wordt de toegang tot de data direct geblokkeerd.

Tot slot zijn IT-systemen in de cloud meer schaalbaar en worden storage en rekenkracht ingekocht naar behoefte. Dat levert een aanzienlijk kostenvoordeel op. Daarnaast worden gegevens, mits juist beveiligd, ook beschikbaar op andere locaties wat de flexibiliteit en productiviteit van een arts ten goede komt.

De impact van eHealth op de zorg

IoT, data en cloud hebben grote impact op de zorg. Deze innovaties zijn nauw met elkaar verbonden en geven zorginstellingen de kans om diensten aan patiënten te verbeteren en tegelijkertijd kunnen patiënten informatie gemakkelijker delen. Als dit soort processen goed en veilig is ingeregeld, zorgt IT-innovatie voor operationele efficiency en een kostenbesparing op hard- en/of software, netwerken en licenties.

Ondertussen werken cloudproviders, de overheid en het bedrijfsleven aan slimme devices waar patiënten en artsen voordeel aan beleven en worden de veiligheidsmaatregelen van de cloud en het datacenter dagelijks verbeterd. Gevoelige data staat nergens veiliger dan in de cloud: alleen hier wordt zij 24 uur per dag en 365 dagen per jaar gemonitord door experts.

Vrijblijvend gesprek over de Cloud

Het kan lastig zijn om een beeld te vormen van de mogelijkheden die de cloud uw instelling of organisatie kan bieden. Internedservices heeft experts in dienst met ervaring in uw branche, die u vrijblijvend kunnen informeren over de voordelen van de Cloud. Vul hieronder uw gegevens in, dan neemt een van onze experts contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.