Hardwarespeler EMC gaat in software

Ooit was EMC bekend als leverancier van storage-systemen. Maar de wereld is veranderd: vandaag de dag is het bedrijf leidend in virtualisatie en storage management. Mede dankzij het partnership met EMC is Internedservices als eerste in Nederland klaar om hybride cloudoplossingen aan te bieden. Twee hoofdtechnici in gesprek over verleden en toekomst.is-group-emc-samenwerking

“Toen ik begin 2002 in dienst kwam, was EMC een hardwarebedrijf,” zegt Hans Timmerman, CTO van EMC Nederland. “Nu werk ik bij een softwarebedrijf. De wereld is enorm veranderd, en EMC is daarin meegegaan. Dat wil niet zeggen dat wij geen hardware meer leveren, maar de uitdaging is de afgelopen 12 jaar verschoven naar de software-kant. Op zijn laatst in 2010, met de introductie van de iPad, heeft het oude client/server-denken plaatsgemaakt voor het cloud-denken. Dat is een hele nieuwe manier van omgaan met informatie. Niet langer bepaalt de specialist hoe de gebruiker toegang krijgt tot data: de gebruiker bepaalt dat zelf. Hij kiest een device en een app en creëert zo zijn eigen omgeving. Dat is de verandering die wij met zijn allen doormaken, en wij als EMC zitten er middenin.”

EMC2 is in 1979 opgericht als fabrikant van storage-apparatuur. De naam is een acronym van de drie oprichters. Het kwadraatteken in het logo staat voor een tweede C, van Corporation. In de jaren ’90 groeide EMC uit tot een zeer grote speler. Het barsten van de dotcom-zeepbel bracht het bedrijf echter een gevoelige slag toe. “In 2001werd Joe Tucci CEO,” zegt Timmerman. “Hij was van mening, dat EMC het met storage alleen niet zou gaan redden. Sindsdien richten wij ons op het besturen van data en data-opslag. En dat vindt plaats in het softwaredomein.”

Schaalbaarheid

“Wij merken, dat EMC constant vooruit loopt op wat wij nodig hebben,” zegt Mike Janssen, Technisch Directeur van Internedservices. “Vroeger werkten wij uitsluitend met storage van Dell. In 2008 merkten wij, dat de schaal waarop wij opereren zo groot begon te worden, dat wij het gamma van Dell ontgroeiden. Destijds waren Dell en EMC partners, en wij werden door Dell bij EMC geïntroduceerd. EMC spiegelde ons voor dat er een enorme storage-groei aan zat te komen. Daarop zijn wij een storage-omgeving van EMC ingestapt die centraal geregeld en enorm schaalbaar is.

Dat was een forse stap en al na een jaar bleek dat dit inderdaad de juiste weg was, en dat we die schaalbaarheid ook hard nodig hadden. De volgende stap namen wij toen de impact van virtualisatie zich begon af te tekenen. Die vraagt om coördinatie van storage met verschillende snelheden. Bovendien werden storage-elementen steeds groter. Dat leverde een risico op voor onze continuïteit: mocht er iets down gaan, dan zou dat meteen een flinke klap voor Internedservices betekenen. EMC had dat voorzien, en kwam met een systeem dat storage opdeelde in kleine blokjes die centraal gemanaged konden worden. Dat is de VNX-lijn.”

Alleskunner

“VNX noemen wij ons Zwitserse zakmes,” zegt Timmerman. “Je kunt er heel veel dingen mee doen, en de meeste klanten kunnen er heel goed mee uit de voeten. Maar daar omheen ontstaan vele nieuwe toepassingen die niet meer om dat ene Zwitserse zakmes vragen, maar juist om heel dedicated gereedschap. Dat leveren wij ook. Denk aan Atmos, een product voor object storage dat wij voor hele grote cloudomgevingen ontwikkeld hebben. Of XtremIO, voor hele snelle omgevingen die dicht tegen de processor aan moeten zitten. Er ontstaat dus een schil van specifieke nicheproducten rondom onze alleskunner. De uitdaging is, om te zorgen dat je die allemaal met één user interface kunt benaderen. Eén softwaretool moet genoeg zijn om al je storage-zaken te regelen.”

Eenvoudig

Die behoefte voelde Internedservices ook, vertelt Janssen. “Onze strategie is ‘buy & build’: wij willen autonoom groeien, maar wij nemen ook bedrijven over om versneld schaalvoordelen te realiseren en innovaties toe te voegen aan ons dienstenportfolio. Met elke acquisitie halen wij natuurlijk de storage in huis die de overnamepartij ooit aangeschaft heeft. Die moeten wij goed kunnen integreren in ons platform en eenvoudig centraal kunnen beheren. EMC heeft dat aan zien komen, en biedt een aantal softwareproducten om dat mogelijk te maken.”

Timmerman: “Wij bieden verschillende producten op dat vlak. Met VPLEX kun je meerdere datacenters in de beheerlaag samenvoegen tot één datacenter. ViPR is een managementlaag voor alle storage-omgevingen van (bijna) elke vendor. Dus in de software balt zich alle complexiteit samen. Immers: de bediening moet eenvoudig en overzichtelijk zijn, zodat de gebruiker ermee uit de voeten kan. Ook de hardware moet eenvoudig zijn, een commodity, zodat deze makkelijk bij te plaatsen is en de kosten laag kunnen blijven. Het gevolg is, dat de software kwadratisch complexer wordt. Daar moet het gebeuren. Dat is dan ook de richting die EMC in 2001 is ingeslagen.”

Mogelijk

In 2004 nam EMC bovendien VMware over, een jong bedrijf dat werkte aan virtualisatie-oplossingen. “VMware virtualiseert alle hardware. In feite is ViPR daarom een soort VMware-product, want het virtualiseert de storage. Daarnaast is VMware bezig met netwerkvirtualisatie. Zo kun je dus al je componenten virtualiseren en in één servicelaag naar boven brengen, naar een applicatie of een gebruikersomgeving.

De storage vormt in feite de kluis, waarin de waardevolle data ligt opgeslagen. Daarbovenop zorgen de oplossingen van VMware voor de nutsvoorziening: een laag waarin je de data aanbiedt aan applicaties om er iets mee te doen. Die lagen zijn duidelijk gescheiden. EMC hanteert een model waarin klanten voor elke laag in de stack kunnen kiezen of ze EMC gebruiken of een andere vendor. Onze storage werkt niet alleen met VMware, maar ook perfect met HyperV van Microsoft of OpenStack. En VNX is straks zelfs beschikbaar als softwarepakket, waar je zelf alle disken onder kunt hangen die je maar wilt. Et cetera. Wij zouden wel willen dat iedereen zijn hele stack bij ons haalt, maar zo werkt de markt gewoon niet. Zoals Mike al aangeeft: als je een partij acquireert, wil je toch zijn storage kunnen opnemen in je eigen platform. Aan ons de opdracht om dat mogelijk te maken.”

  • U ontvangt geen spam, daar houden we zelf ook niet van.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.