Hybrid cloud, the best of both worlds?

Biedt de hybride cloud echt het beste van twee werelden? Tuurlijk, als je gebruik maakt van zowel de private als de public cloud, kun je profiteren van de voordelen die beide bieden. Nogal logisch. Het lijkt ‘the best of both worlds’.

Keuzes maken

Maar is dat ook zo? Want uiteindelijk moet je voor iedere applicatie en de bijbehorende data kiezen waar je die host: in de private cloud, in de public cloud of wellicht afwisselend in beide, afhankelijk van de capaciteit in je eigen datacenter. Dit zijn keuzes die je baseert op je applicatielandschap: welke eisen worden er gesteld aan jouw applicaties in termen van performance, beschikbaarheid en security? Alleen als je deze keuzes goed maakt, kun je écht profiteren van de voordelen van een hybrid cloud.

Wanneer is een cloud private en wanneer public?

Er is nog altijd veel verwarring over de term hybrid cloud. En dat komt doordat die meerdere smaken kent. Strikt genomen betekent een hybrid cloud een combinatie van private en public. Maar wat is private en wat public? Is een private cloud een volledig geautomatiseerd datacenter op een on-premises omgeving? Of valt een dedicated omgeving in het datacenter van een hosting provider hier ook onder? En is de public cloud een shared dienst bij een wereldwijde IaaS- of PaaS-provider, zoals Amazon Web Services (AWS) of Microsoft Azure? Of is een shared omgeving in een Nederlands datacenter met wat meer ingebouwde zekerheden ook een public cloud?

De hybrid clouddienstverlening van KPN Internedservices heeft de volgende cloudvormen: On-premises, een private cloud in het datacenter van de klant of CloudNL, een shared clouddienst die meer lijkt op een publieke cloud geleverd vanuit het KPN Datacenter voorzien van 100% NL garantie en de grote Public Clouds.

Het draait om de applicatie

Maar uiteindelijk zijn die terminologie-discussies niet interessant. Sterker, de hele infrastructuur is eigenlijk niet zo relevant. Waar het om gaat is jouw applicatielandschap. En meer specifiek om de vragen die we al stelden: wat hebben jouw applicaties nodig in termen van performance, beschikbaarheid en security?

Is bijvoorbeeld je applicatie voor de aansturing van randapparatuur latencygevoelig? Dan is het verstandig deze in een on-premises datacenter te hosten. Moet je altijd direct bij de beelden van de bewakingscamera’s kunnen zelfs als de verbindingen zijn uitgevallen? Ook dan wil je ze waarschijnlijk het liefst op servers hebben staan in je eigen gebouw. Mogen de data vanwege privacy- en securityredenen Nederland niet verlaten? Dan kun je behalve voor on-premises ook kiezen voor een CloudNL dienst. En gaat het om een ontwikkelomgeving waarop je met niet-kritische testdata werkt? Dan kun je voor de lage kosten en maximale schaalbaarheid gaan en kiezen voor een omgeving als AWS of Azure.

Het hybride vraagstuk slim benaderen

Pas als je weet wat jouw applicaties nodig hebben, worden andere vraagstukken interessant, zoals: hoe belangrijk is het voor ons bedrijf om vaste kosten te flexibiliseren? Heb ik regelmatig te maken met piekbelastingen en zou ik daarom wel wat meer schaalbaarheid willen hebben, of is mijn workload gedurende het jaar min of meer gelijk en speelt dat issue niet zo mee? Kunnen mijn IT-medewerkers goed uit de voeten met self service of zou ik toch graag wat meer dienstverlening erom heen willen hebben?

Als je het hybride vraagstuk zo benadert, is het niet zo ingewikkeld meer een keus te maken waar je je data en applicaties laat landen. Wil je hier toch graag eens sparren met een specialist? Bel me dan. Wij kijken graag met je mee wat jouw applicatielandschap minimaal nodig heeft en waar je kosten kunt besparen.

Door: Arjan van Dijk, Commercieel Productmanager Cloud Services bij KPN