Hybrid cloud biedt beste van twee werelden

Bijna zeven op de tien organisaties werken – bewust of onbewust – met een hybrid cloudomgeving, blijkt uit onderzoek van Management Event Surveys. De eigen IT-infrastructuur met software (private cloud) wordt hierbij gecombineerd met minder kritieke oplossingen uit de public cloud. Dertien procent van de ondervraagde CIO’s maakt puur gebruik van de public cloud en negentien procent kiest voor een eigen cloudomgeving.

hybrid-cloud-2-werelden-blog

Dit artikel verscheen eerder op Emerce en is onderdeel van onze whitepaper: Hybride Netwerken.

Wie wil weten welke opzet het beste past bij zijn bedrijf, zal allereerst de connectiviteitsstrategie moeten bepalen. Deze geeft houvast bij het inrichten van de IT-infrastructuur, de cloud-omgeving en de bijbehorende applicaties. Je spoort er de applicaties of locaties mee op die het belangrijkst zijn voor de bedrijfsvoering. Zo ontstaat een helder beeld van de kritieke verbindingen.

Start met gedegen onderzoek

  • Ga na welke interne processen gevaar lopen bij een tijdelijk verminderde connectiviteit. Denk aan locaties, productieonderbrekingen of het mogelijk wegvallen van communicatie tussen medewerkers.
  • Onderzoek de communicatiemogelijkheden en eisen van alle belangrijke hardware, applicaties en devices. Om wat voor type verbindingen vragen deze?
  • Documenteer de noodzakelijke performance levels die alle belangrijke hardware, applicaties en devices moeten behalen.
  • Evalueer actuele wet- en regelgeving, security-richtlijnen en ISO-standaarden, zodat je weet waar je aan moet voldoen.

Ontwerp van een netwerk

Vervolgens kies je voor ieder proces op basis van de prijs, bandbreedte, beschikbaarheid en latency (vertraging) de best passende connectiviteitstechniek. Door een optelsom hiervan te maken weet je welke connectiviteitvorm geschikt is voor jouw bedrijf: een private cloud, public cloud of hybride netwerk.

Zoals gezegd is de kans groot dat de keuze valt op een hybride netwerk. Er zijn namelijk weinig bedrijven waar álle processen van levensbelang zijn en dus vragen om maximale afdekking van de connectiviteitsrisico’s door middel van een privé-omgeving in de cloud. Hetzelfde geldt voor organisaties die volledig in de publieke cloud werken en dus hun bedrijfsvoering kunnen laten afhangen van de beschikbaarheid van een gewone internetverbinding.

Volgens Gartner is het gemiddelde verlies van connectiviteit bij Amerikaanse bedrijven jaarlijks 87 uur. Voor een bedrijf met honderd medewerkers die een gemiddeld uurloon krijgen in Nederland van 14,40 euro komt dat neer op een kostenpost van meer dan 125.000 euro. Om nog maar te zwijgen van de reputatieschade die kan ontstaan wanneer klanten door IT-problemen niet goed kunnen worden geholpen.

Door stil te staan bij de connectiviteitsstrategie, behoud je de regie over de IT-infrastructuur en de manier waarop deze is verbonden met de medewerkers. Zo zorg je voor een optimale performance van je online omgevingen en beperk je de risico’s.

Download de whitepaper

Het connectiviteitslandschap verschuift. Waar tot nu toe voornamelijk gebruik gemaakt werd van het publieke internet om toegang te krijgen tot Cloud-applicaties zien we nu dat directe private connectiviteit naar cloud-applicaties steeds vaker wordt ingezet. Een andere ontwikkeling is het toepassen van technieken die het publieke internet optimaliseren. Dit zorgt voor een verhoogde performance en meer zekerheid en beschikbaarheid.

Meer weten over de beste oplossing voor uw situatie? Laat uw gegevens achter en lees de whitepaper.