Hybrid cloud? Ja, maar dan wel graag consistent

Door: Arjan van Dijk, Commercieel Productmanager Cloud Services bij KPN

Cloud providers doen vaak alsof het zo makkelijk is: heb je wat extra capaciteit nodig, dan neem die je met de druk op een knop af uit de publieke cloud. Ik moet de eerste klant nog tegenkomen die dit letterlijk met één druk op een knop kan.

Om een volledig applicatielandschap naar de cloud te brengen heb je wel degelijk diepgaande kennis nodig van IT-infrastructuren. Bovendien brengt de keuze voor een hybrid cloud nog eens extra complexiteit met zich mee als het gaat om cloud-integratie. Makkelijk is het dus nog zeker niet. Maar ik zie gelukkig wel een marktontwikkeling waardoor een eenvoudige consistente hybride cloud daadwerkelijk mogelijk wordt. Dit komt met name door de komst van Azure Stack, de hybride cloudoplossing van Microsoft.

Weinig uniformiteit in de cloudwereld

Het probleem met een hybrid cloud is dat iedere cloudprovider zijn eigen omgeving heeft gebouwd. En al die omgevingen zien er net wat anders uit. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van een andere hypervisor, de service-portal heeft andere functionaliteiten en ga zo maar door. En alsof het nog niet complex genoeg is, stellen sommige applicaties ook nog bijzondere eisen. Denk aan real-time communicatie-applicaties als VoIP en videoconferencing, die gebruikmaken van het UDP-protocol en niet van TCP/IP. Dit alles maakt dat het idee om ‘gewoon even wat workloads te offloaden naar de public cloud’ in de praktijk heel lastig uitvoerbaar is.

Meerdere clouds, één omgeving

Dat is waarom Microsoft Azure Stack heeft ontwikkeld. Azure Stack is het hybride cloudplatform van Microsoft dat het mogelijk maakt om Azure functionaliteit te leveren in een datacenter van de klant of vanuit een KPN Datacenter. In combinatie met publiek Azure onstaat er daadwerkelijk een consistent hybride cloud. Azure Stack is het eerste en vooralsnog enige hybride cloudplatform dat werkelijk consistent is met een gerenommeerde publieke cloud. Een groot voordeel is dat de kennis, tooling en applicatie-templates hetzelfde zijn.

[clickToTweet tweet=”Azure Stack is het eerste hybride cloudplatform dat werkelijk consistent is met een gerenommeerde publieke cloud.” quote=”Azure Stack is het eerste en vooralsnog enige hybride cloudplatform dat werkelijk consistent is met een gerenommeerde publieke cloud.”]

Dit is ook precies waarom KPN Internedservices een van de eerste partners van Microsoft voor Azure Stack is. Want hiermee wordt het voor onze klanten eenvoudiger om een hybride cloud te gebruiken. Je kunt voor het eerst workloads echt volledig flexibel heen en weer schuiven en ziet dan direct wat de impact is op de kosten die je maakt. Met business rules stel je in welke data Nederland nooit mag verlaten en voor welke applicaties het noodzakelijk is dat ze in het on-premises datacenter blijven draaien, zodat je daar nooit per ongeluk een fout mee kunt maken. Een kind kan de was doen.

Lift mee op de innovatiekracht van anderen

Je vraagt je misschien af: waarom lift KPN Internedservices mee op een dienst van Microsoft en ontwikkelen ze niet zelf zo’n consistente cloudomgeving? Dat had inderdaad gekund, maar dat houdt in dat wij onze technische resources hadden moeten steken in productontwikkeling. En dat doen we liever niet. We kiezen ervoor om onze medewerkers rechtstreeks te laten werken voor onze klanten, voor jou. Bovendien kunnen we door ons partnership met Microsoft direct profiteren van de innovatiekracht die zij hebben. Daarnaast hebben onze klanten hiermee direct toegang tot de Azure Marketplace, waar ontwikkelde Azure applicaties, templates en tools ter beschikking worden gesteld aan anderen.

Ben jij benieuwd hoe zo’n uniforme hybrid cloud eruit ziet en hoe eenvoudig het werkt? We geven je graag een demo. Stuur me een mailtje of bel me.