Internedservices en Microsoft: innovatieve hybrid cloud naar Nederland

Veel bedrijven kijken aan tegen grote investeringen in IT-infrastructuur. Het alternatief, het volledig uitbesteden van IT, is vaak een te grote stap. Nu is er een nieuwe, disruptieve middenweg, in de vorm van de hybrid cloud. Een gesprek tussen partners Microsoft en Internedservices over de kansen van de cloud. 

is-disruptieve-hybride-cloud-samenwerking-microsoft

“Circa 80% van alle IT-infrastructuur in Europa staat nog op lokale servers, inpandig bij bedrijven,” zegt Jan Willem des Tombe, Chief Executive Officer van Internedservices, de grootste Nederlandse cloud en IT services provider. “Als je bedrijven echter vraagt of ze liever investeren in infrastructuur en software, of die afnemen naar behoefte en betalen naar gebruik, zal iedereen zonder aarzelen voor dat laatste kiezen. Het was tot voor kort echter technisch niet mogelijk om IT op die manier te sourcen. Inmiddels is veel software al beschikbaar ‘as a service’. Ook komt er grootschalig hoogwaardige capaciteit op afroep beschikbaar. Microsoft loopt daarin voorop met het cloudplatform Microsoft Azure. Daarom heeft Internedservices deze zomer Azure geadopteerd als volwaardig onderdeel van haar diensten portfolio. Nu zijn wij als eerste cloudprovider in Nederland in staat om onze klanten volwaardige hybrid cloudoplossingen te leveren: een naadloos samenspel tussen de servers van bedrijven, de Managed Hybrid Cloud en de oneindige capaciteit en de bouwblokken van Microsoft Azure, de leidende public cloud.”

Maatwerk

“Azure is in grote mate een halffabricaat,” zegt Mark Wiertsema, SMB Cloud Sales Lead van Microsoft. “Het is ruw materiaal waarmee onze partners hun klanten kunnen bedienen. In plaats van complete softwarepakketten levert Microsoft met Azure generieke onderdelen.” “Van oudsher is Microsoft goed in licentieplatformen en de productivity suites die daarop draaien,” zegt Isabel Moll, Lead Cloud & Enterprise Platforms bij Microsoft. “Iedereen kent Windows en Office. De afgelopen jaren zijn we onze software als dienstverlening uit de cloud gaan aanbieden. Dat doen we direct via bijvoorbeeld Office 365. Azure is het platform waarop wij software leveren aan onze partners. Dat zijn niet alleen Microsoft-producten als SQL of BizTalk, maar ook PHP, Java, WordPress, Drupal, Oracle, SAP en vrijwel alle Linux-distributies. Op ons Azure-platform bieden wij de mainstream aan. Het is aan onze partners om met die bouwblokken een oplossing te creëren.”

Excelleren

Internedservices is zo’n partner. “Internedservices heeft zich ontwikkeld van een integrator naar een aggregator,” zegt Des Tombe. “Integratie betekent dat je onderdelen koopt waaruit je een platform bouwt dat je als oplossing aanbiedt. Dankzij Microsoft Azure beschikken wij over een oneindige hoeveelheid bouwblokjes die wij kunnen afnemen naar behoefte en betalen naar gebruik. Die aggregeren wij tot een oplossing die precies past bij de wensen van onze klant. Daardoor hebben wij veel meer mogelijkheden dan voorheen om onze klanten op maat te bedienen.”

Ook kan Internedservices uit de cloud van Microsoft capaciteit afnemen, pure rekenkracht of opslagvolume voor gegevens. Wiertsema: “Daardoor verandert de rol van de service provider. Er zijn nog veel hostingproviders die zich identificeren met de infrastructuur die ze leveren. Maar het woord zegt het eigenlijk al: als service provider ben je niet de leverancier van machinerie, je bent het service level agreement (SLA) wat je met je klanten hebt. De toegevoegde waarde van de service provider zit in de mate en kwaliteit van de service die deze levert.”

Des Tombe: “Wij worden inderdaad door onze klanten en partners afgerekend op het service level dat wij leveren. Voorheen moesten wij zelf investeren om de hoogst mogelijke beschikbaarheid te creëren en die vervolgens te kunnen garanderen. Met de adoptie van Microsoft Azure wordt dat nu langzaam verleden tijd. Wij kunnen met de capaciteit van Azure werken alsof het die van ons is. In plaats van te investeren in infrastructuur kunnen wij ons nu richten op datgene waar het echt om gaat; excelleren in service en meedenken met klanten over intelligente oplossingen.”

Voordeel

Voor het creëren van die intelligente oplossingen is nu dus een heel nieuw speelveld geopend: de hybrid cloud. “Hybride wil zeggen dat de cloud is opgebouwd uit verschillende onderdelen,” zegt Des Tombe. “Internedservices kan nu haar eigen Internedservices Managed Hybrid Cloud naadloos verbinden met de servers die een bedrijf in huis of in een eigen datacenter heeft staan. Ook kunnen wij ervoor zorgen dat bijvoorbeeld bepaalde applicaties door Microsoft worden geleverd. En als het plotseling gigantisch druk wordt op een site of applicatie, kunnen wij altijd terugvallen op de capaciteit die Microsoft Azure biedt. Tegelijkertijd hebben bedrijven altijd de mogelijkheid om data of processen in eigen huis te houden, als ze dat willen. De hybrid cloud biedt dus het beste van twee werelden. Dit model is disruptief voor de wijze waarop wij IT infrastructuur inzetten en financieren.”

Soepel

Wat is nu het voordeel van de hybrid cloud? Isabel Moll: “De mooiste vraag om het samen te vatten is: welke campagnes heb je het afgelopen jaar niet kunnen doen doordat IT als uitgavenpost of in de doorlooptijd in een project in de weg stond? Voor een marketingknaller rond de Elfstedentocht hoeven bedrijven dankzij een hybrid cloudoplossing nu geen eigen servers meer neer te zetten: Internedservices kan de benodigde capaciteit leveren als en wanneer die nodig is.” Wiertsema: “Bovendien biedt de cloud verregaande security; veel meer dan bij situaties waar de infrastructuur bij een bedrijf in huis staat. Voor een cloud provider als Internedservices is het beveiligen van de data van haar klanten core business. In eigen huis kun je dat als bedrijf nooit organiseren.”

Maatwerk

Jan Willem des Tombe: “Precies. Wij helpen klanten met de gang naar de cloud, om ze te verlossen van de investeringen in hardware en licenties. Zo stellen wij hen in staat te groeien, zonder dat investeringen in IT beslag leggen op hun werkkapitaal. Bovendien zorgen wij dat de beschikbaarheid en de prestaties van systemen altijd hoog zijn, door de regie te voeren over wat erop gebeurt. Dankzij Microsoft Azure hebben wij een oneindig reservoir aan capaciteit op afroep beschikbaar. Tegelijkertijd kunnen wij dankzij onze eigen Managed Hybrid Cloud garanderen dat data in Nederland blijft, wanneer klanten daarvoor kiezen. Kortom: wij leveren maatwerk voor onze klanten, een oplossing die precies past bij hun wensen en eisen. Dankzij de koppeling met Microsoft Azure kunnen wij de bulk uitbesteden, en nog beter focussen op onze taak als moderne service provider: het leveren van de ultieme service en kwaliteit.”

  • U ontvangt geen spam, daar houden we zelf ook niet van.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.