ISO bepaalt de norm voor cloud computing: goed idee?

De International Standards Organization (ISO) heeft twee nieuwe standaarden voor cloud computing vrijgegeven: ISO 17788 en ISO 17789. Met deze standaard wil de ISO duidelijkheid creëren, omdat er een wildgroei aan termen is en hierdoor verwarring ontstaat. Internedservices onderzocht de normen en vraagt zich af: moet ISO de cloud computing norm bepalen?

banner-iso

Wat zijn deze ISO-normen voor cloud computing?

De ISO 17788 norm geeft een overzicht van wat cloud computing is, samen met een reeks van termen en definities. Het is een zogeheten foundation document voor cloud computing-normen. In het kort: het document legt uit wanneer een omgeving ‘cloud’ genoemd mag worden en probeert een definitie te geven van de public en private cloud.

Met ISO 17789 wordt dieper ingegaan op de materie. Het bevat schema’s en beschrijvingen van hoe de verschillende aspecten van cloud computing zich tot elkaar verhouden (de cloud referentie-architectuur). Verder worden gebruikersrollen, activiteiten en functionele componenten en hun relaties uit het oogpunt van zowel eindgebruiker als provider beschreven.

Waarom komt ISO met deze normen?

ISO is dé Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Zij ontwikkelt en publiceert internationale standaarden en werkt samen met nationale standaardisatieorganisaties in 164 landen. Over cloud computing zegt de ISO dat deze eerste internationale (cloud computing) standaarden een goede basis vormen voor standaarden die hierop volgen, nu behoeftes op dit gebied steeds duidelijker worden.

Is een ISO-norm voor het definiëren van cloud computing een goed idee?

Mike Janssen, Technical Director bij Internedservices, vindt het een goede zaak dat er iets komt: “Er zijn meerdere pogingen gedaan om standaarden te definiëren, waarvan de standaard zoals vastgelegd door het National Institute for Standards and Technology (NIST) de bekendste is. Het verbaast me dan ook niet dat ISO hier nu ook mee komt.”

“Je kunt je afvragen of ISO het geëigende platform is om definities over cloud computing vast te leggen. Het is een nobel streven naar uniformiteit in de markt, zodat we allemaal over hetzelfde praten. De ontwikkelingen op gebied van cloud computing gaan echter zo snel dat het voor ISO een uitdaging wordt om dit up-to-date te houden. Deze normen worden namelijk om de paar jaar bijgewerkt en lopen dus altijd achter de markt aan. Je wilt vernieuwingen niet tegen laten houden omdat een standaard niet snel genoeg meegroeit.”

Goed luisteren

Weten wat belangrijk is voor de klant, dat is waar het om gaat. Mike Janssen: “Uiteindelijk staat het belang voor de klant op de eerste plaats, zij moet providers kunnen vergelijken en zo de juiste keuze kunnen maken. Dat begrijpt Internedservices goed, daarom hebben we nu al een drievoudige ISO-certificering. Hiermee geven we een duidelijk signaal af, namelijk dat we zeggen wat we doen, doen wat we zeggen en dat ook kunnen aantonen. Precies volgens de ISO-standaarden.”

“Internedservices is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op IT-gebied, en deze kennis delen we ook graag. Misschien nog wel belangrijker: we blijven luisteren naar onze klanten. Zij kunnen ons als geen ander duidelijk maken waar behoefte aan is. Hier worden alle partijen uiteindelijk beter van. Zodra de ISO norm voor Cloud Computing een toegevoegde waarde heeft voor onze klanten, zullen we hier direct werk van maken.”

  • U ontvangt geen spam, daar houden we zelf ook niet van.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.