Naar de cloud: onderzoek de mogelijkheden voor uw bedrijf

U bent overtuigd van de voordelen van de cloud; zoals meer business agility, flexibele capaciteit, betalen naar gebruik en snellere toegang tot nieuwe technologie. Maar hoe maakt u succesvol de transitie naar de cloud? Dat begint bij het zetten van de juiste stappen.

featured-image-whitepaper-cloud

De rol van IT verschuift, het is niet langer een middel maar een dienst in het hart van uw organisatie. Met de komst van de cloud worden hard- en software extern voor u beheerd. U kunt flexibel op- en afschalen en betaalt voor wat u daadwerkelijk gebruikt. Dit is een wezenlijk verschil met de kostbare investeringen in een eigen IT-infrastructuur die een aantal jaar geleden vaker voorkwamen.

Voor een succesvolle transitie naar de cloud dient u een aantal stappen te zetten. In dit artikel lichten wij de eerste stap toe, die onderdeel is van ons cloud onboarding programma ‘In 7 stappen succesvol naar de cloud‘. De eerste stap bestaat uit het inventariseren van de wensen en verwachtingen van uw interne en externe organisatie en het in kaart brengen van uw huidige IT-architectuur.

Onderzoek de wensen en verwachtingen van uw medewerkers

Alle medewerkers krijgen straks te maken met de nieuwe cloud-omgeving en hebben hoge verwachtingen. De commercieel directeur wil bijvoorbeeld altijd en overal snel bij zijn klantcontacten kunnen en marketing wil het liefst zoveel mogelijk content snel verspreiden. Maar de cloud roept ook vragen op. De financiële afdeling is misschien bezorgd over de veiligheid van het systeem en de IT-afdeling wil meer weten over het beheer van de nieuwe omgeving.

Dit is het moment waarop u bepaalde IT-processen opnieuw kunt inrichten en rekening kunt houden met de wensen van de verschillende afdelingen en medewerkers. Wat wordt er verwacht van IT in het algemeen, hoe is de situatie nu en wat kan er beter? Welke IT-obstakels komen uw medewerkers dagelijks tegen? Verwachten zij dat de toekomstige omgeving alles oplost? Wat hebben zij nodig om hun werk goed te kunnen doen?

Wellicht is het verstandig om een aantal ‘early-adopters’ binnen de organisatie te betrekken in het ontwikkelingsproces. Zij kunnen u helpen om de wensen en verwachtingen van uw medewerkers te inventariseren. Door uw medewerkers vroeg te betrekken in het proces ervaren zij de overstap straks niet als een ingrijpende migratie maar als een verbeteringsproces. Dit komt de adoptie van de nieuwe cloud-omgeving alleen maar ten goede.

onderzoek-it-organisatie-cloud

Onderzoek wat de buitenwereld verwacht

Klanten, stakeholders, de overheid en de concurrentie leggen druk op uw schouders. U moet misschien voldoen aan wet- en regelgeving, er zijn afspraken gemaakt of u heeft hard gewerkt aan bepaalde certificeringen. Nu u de IT-infrastructuur wilt veranderen, dient u ook andere partijen in te lichten. Stel, u opereert internationaal en wilt bijvoorbeeld gebruik gaan maken van verschillende datacenters buiten de landsgrenzen. Dankzij de cloud neemt de afstand van uw medewerkers ten opzichte van bedrijfsgegevens af en kunnen zij sneller bij bestanden. Dit is een groot voordeel. Maar voldoet u met deze keuze nog wel aan de compliancy-eisen die gelden voor uw branche?

U wilt ook uw klanten optimaal kunnen bedienen. Uw online bezoeker verwacht een perfecte performance; de website of applicatie moet direct laden, ongeacht de complexe inhoud, de locatie van de bezoeker, de browser en ongeacht het device waarmee hij surft. En uiteraard moet het geheel ook veilig zijn. Is uw platform hiervoor nog wel geschikt? Kan de online ervaring voor de klant verbeterd worden en als gevolg hiervan de conversie?

Onderzoek de huidige IT-situatie

Voor u een schets kunt maken van de nieuwe cloud-omgeving is het ook noodzakelijk om na te gaan hoe uw huidige IT-infrastructuur eruit ziet. Met welke systemen en applicaties werken u en uw medewerkers dagelijks? Gebruikt u daadwerkelijk alles wat u in huis heeft? Wat is het doel van bepaalde applicaties en databases? Let ook op het aantal werkplekken, gebruikers en de hoeveelheid data die straks moet worden gemigreerd naar de cloud. Is dit haalbaar?

In de loop der jaren stapelen verschillende software-applicaties en -licenties zich op. Een deel daarvan gebruikt u wellicht niet meer, is verouderd of werkt zelfs contraproductief. Daar neemt u nu afscheid van. In plaats van software opnieuw aan te schaffen, kunt u deze ook afnemen uit een public cloud-omgeving (SaaS). Denk bijvoorbeeld aan een CRM-applicatie of Microsoft Office 365. Tot slot maakt u misschien gebruik van op maat gemaakte software. Deze kunt u niet vervangen door publieke diensten en wordt bijvoorbeeld door uw cloudleverancier ondergebracht in een voor u ingerichte private cloud-omgeving.

Tot slot kijkt u kritisch naar de kennis van uw IT-team; hoe gaan zij te werk en wat zal er straks veranderen? Is het team in staat om de nieuwe omgeving zelf te onderhouden, zijn zij gebaat met een opleiding of heeft u hulp nodig van buitenaf?

Goed beslagen ten ijs

Als vragen onbeantwoord blijven en uw medewerkers weinig inspraak hebben, dan is de kans aanwezig dat de wensen en verwachtingen niet kloppen met het eindresultaat. U loopt dan het risico dat uw medewerkers en andere stakeholders de toekomstige cloud-omgeving niet volledig zullen omarmen. En dat is op zijn zachts gezegd zonde van uw inspanningen. Neem uw tijd voor het onderzoek en voorkom dat uw inspanningen niet het gewenste resultaat opleveren.

Vraag of uw cloudleverancier met u mee kan denken. Deze heeft ruime kennis en ervaring en kan als geen ander uw huidige IT-infrastructuur en de potentie van de cloud inzichtelijk maken. Ook kan uw cloudleverancier openstaande vragen van uw medewerkers beantwoorden.

Cloud onboarding programma

We begrijpen dat het zetten van de eerste stap niet eenvoudig is. Daarom heeft Internedservices de Cloudscan ontwikkeld; een snelle en effectieve manier om inzicht te krijgen in de (on)mogelijkheden en wensen in uw organisatie. Met deze scan weet u snel wat uw opties zijn en bent u – indien de uitkomsten positief zijn – klaar voor een (gefaseerde) succesvolle cloud onboarding.

U kunt de Cloudscan nu gratis aanvragen op is.nl/cloudscan.


whitepaper-cloud-cover-omslag-small

Bent u benieuwd welke stappen er precies genomen moeten worden voor een succesvolle cloud-onboarding? Vraag dan direct onze gratis whitepaper ‘In 7 stappen succesvol naar de cloud‘ aan.

Vul hieronder uw gegevens in en u ontvangt ‘m direct in uw mailbox.