Naar de Cloud: waarom een goed design hét verschil maakt

Als u klaar bent om de voordelen van de cloud te gaan benutten, zoals flexibele capaciteit en kosten laten aanpassen op groei en krimp, is het zaak de juiste stappen te zetten. Zo zorgt u dat de transitie naar de cloud een succesvolle is. Een goed design van uw nieuwe cloud-omgeving is hierin cruciaal.

cloud-design-succesvol

Dit artikel is onderdeel van onze whitepaper: In 7 stappen succesvol naar de cloud. Eerder beschreven wij de eerste stap in dit proces: het onderzoeken van de (on)mogelijkheden en wensen in uw organisatie en de tweede stap: het selecteren van de juiste cloudleverancier. In dit artikel zoomen we in op stap 3: het ontwerpen van uw toekomstige cloud-omgeving.

In de eerste twee stappen heeft u uw IT-landschap in kaart gebracht en de mogelijkheden die de cloud uw organisatie kan bieden onderzocht. U heeft gekeken naar de wensen en eisen van uw medewerkers, klanten en andere stakeholders en bent daarna verschillende cloudleveranciers met elkaar gaan vergelijken. Het is nu tijd om samen met de door u geselecteerde leverancier uw cloud-omgeving vorm te geven.

Naar de tekentafel: u ontwerpt een gloednieuwe cloud-omgeving

Nu de juiste cloudleverancier is gekozen, start het ontwerpproces van de nieuw te bouwen cloud-omgeving. Tijdens dit proces werkt u nauw samen met een team van experts om het maximale uit uw nieuwe platform te halen. Er wordt oplossingsgericht gedacht en rekening gehouden met uw budget door o.a. gebruik te maken van “off-the-shelf”-oplossingen waar mogelijk.

U weet als geen ander wat u verwacht van uw IT-omgeving. Maak uw wensen kenbaar en schroom niet om vragen te stellen tijdens de ontwerpfase. Welke applicaties draai ik in een private cloud en welke zijn juist geschikt voor de public cloud? Kunnen we deze met elkaar koppelen zodat er een hybride platform wordt gecreëerd? Het is belangrijk dat uw cloudleverancier een goed beeld heeft van al uw wensen en eisen, alleen dan kan hij straks een cloud-omgeving opleveren die past bij uw organisatie.

Als het goed is denkt uw leverancier met u mee en komt met oplossingen waar u nog niet aan had gedacht. Ook houdt hij rekening met technische (on)mogelijkheden en uw budget. Als alle facetten van uw nieuwe omgeving zijn besproken, worden de gemaakte afspraken gedocumenteerd. Hieronder gaan wij in op de route die u bewandelt in deze fase van het proces; van het vastleggen van uw wensen tot het opbouwen van een test-omgeving.

Documentatie: een blauwdruk en plan van aanpak

De cloudleverancier bekijkt alle wensen, eisen, systemen, applicaties en de hoeveelheid data. Hij ontwikkelt een plan van aanpak en een blauwdruk op basis van uw Request For Proposal (RFP) van de toekomstige cloud-omgeving. Deze blauwdruk staat tijdens het gehele ontwerp-, bouw- en opleveringsproces centraal. Ook omschrijft hij de deadlines, optionele toepassingen, het type aanpassingen en de kosten van het traject. Uiteraard wordt dit document uitvoerig besproken en is er ruimte voor aanpassingen.

De blauwdruk is van grote waarde. Als iedereen akkoord is, wordt de cloud-omgeving op basis van dit document gebouwd. Wanneer in een later stadium aanpassingen nodig zijn, worden die bijgeschreven in dezelfde blauwdruk.

Afspraken vastleggen

Wanneer u akkoord bent met de blauwdruk, het plan van aanpak en het bijbehorende kostenplaatje, wordt het projectplan opgesteld. Hierin staat stap voor stap beschreven wie wanneer wat oplevert. Ook wordt er een Service Level Agreement (SLA) en een Dossier Afspraken en Procedures (DAP) samengesteld.

In de documentatie wordt de kwaliteit beschreven van de te leveren IT-diensten, waaronder de gemeten uptime. Maar ook hoe u support kunt raadplegen, wat de responsetijd van de supportafdeling is en welke afspraken er zijn gemaakt m.b.t. samenwerken en betalingen.

Test uw nieuwe cloud-omgeving met een PoC

Op basis van uw wensen en uw huidige systemen, applicaties en maatwerkdiensten kan een cloud-omgeving worden opgezet als Proof of Concept (PoC). Dit is een test om te zien of uw huidige systemen kunnen worden overgezet naar de cloud. Ook worden (wenselijke) bedrijfsprocessen en de aansluiting van oudere systemen op nieuwe technieken geëvalueerd.

De PoC zorgt voor een volledig beeld van de werking van de nieuw te bouwen cloud-omgeving. Wellicht komen er een aantal nieuwe wensen en/of aanpassingen naar voren. Dit is het moment om eventuele extra’s toe te voegen of processen te wijzigen. Deze worden verwerkt in de blauwdruk die gedurende de verdere bouw van uw nieuwe cloud-omgeving centraal staat.

Goed voorbereid naar een succesvolle transitie

Nu uw blauwdruk is vastgelegd en de PoC een goed beeld heeft weergegeven van de nieuw te bouwen omgeving staat niets u meer in de weg om van de transitie een succes te maken. Het is tijd om een projectteam samen te stellen. Samen werkt u systematisch naar een cloud-omgeving voor de toekomst.

Binnenkort leest u meer over de 4e stap van de transitie naar de cloud: het belang van testen tijdens de bouw van uw nieuwe cloud-omgeving. Wilt u nu weten wat de tips & trucs zijn in de 7 stappen die nodig zijn voor een succesvolle transitie naar de cloud? Vraag dan onze gratis whitepaper ‘In 7 stappen succesvol naar de cloud’ aan.

Vul hieronder uw gegevens in en u ontvangt ‘m direct in uw mailbox.

Whitepaper ‘In 7 stappen succesvol naar de Cloud’ aanvragen