Nederland voorloper in Europa met digitale infrastructuur

Een samenleving zonder internet is ondenkbaar geworden en Nederland speelt een belangrijke rol in de wereldwijde digitale snelweg. Deze positie zorgt voor een grote mate van verantwoordelijkheid. De Stichting Digitale Infrastructuur Nederland liet onderzoek uitvoeren, met opvallende conclusies.

dinl-jw

Onderzoek naar digitale infrastructuur in Nederland

De Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) zorgt als vertegenwoordiger van de Nederlandse digitale-infrastructuursector voor een verbinding tussen alle partijen die deze branche vormen. Internedservices directeur Jan Willem des Tombe is voorzitter van Stichting DINL. Een recent onderzoek van Deloitte, uitgevoerd in opdracht van de stichting, laat zien dat de interneteconomie zich in hoog tempo ontwikkelt en Nederland veel economische groei en werkgelegenheid oplevert.

Conclusies onderzoek Deloitte

In Europa behoort Nederland tot de voorlopers op het gebied van Digitale Infrastructuur (internetverbindingen, colocatie housing en hosting). In veel opzichten vervult deze infrastructuur een gateway-functie, vergelijkbaar met die van Schiphol en de Rotterdamse haven. Waar we allen een idee hebben hoe deze laatste onze economie beïnvloeden, is veel minder bekend over de impact van de Digitale Infrastructuur op de Nederlandse economie. Het rapport toont aan dat de Digitale Infrastructuur, ondanks zijn bescheiden omvang, een aanjager is van een veel grotere en snel groeiende interneteconomie, wat een impact heeft op de toekomstige economische groei in Nederland.

Groei en ontwikkelingen in de sector

In 2013 concludeerden we reeds dat Nederland een Digitale Infrastructuur van wereldformaat heeft. Dit jaar zien we dat het belang van de sector – met internetknooppunten en vele housing en hostingpartijen – groeiende is. De Amsterdamse AMS-IX blijft ’s werelds grootste internetknooppunt en de colocatie – en housing markt die zich rond Amsterdam centreert, produceert sterke groeicijfers. Nederland behoort ook tot de elite in Europa’s hostingmarkt.

Betekenis voor de Nederlandse economie

De hoge ranking van de Nederlandse Digitale Infrastructuur is mooi, maar op welke manier kunnen we hiervan profiteren? Het onderzoek toont aan dat de directe economische impact van de sector in termen van werkgelegenheid, en de indirecte effecten op bijvoorbeeld toeleveranciers, bouwbedrijven en uitgaven in personeel, beperkt is in relatie tot onze totale BBP.

De werkelijke waarde van de Nederlandse Digitale Infrastructuur ligt echter in haar significante impact op de veel grotere interneteconomie en de bredere digitale samenleving. De Digitale Infrastructuur kan niet los worden gezien van een succesvolle digitale samenleving, wat Nederland in een gunstige positie plaatst om te profiteren van de digitale groei.

  • U ontvangt geen spam, daar houden we zelf ook niet van.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.