Een Private Cloud in je eigen datacenter

Door: Arjan van Dijk, Commercieel Productmanager Cloud Services bij KPN

Veel bedrijven met een eigen datacenter denken dat de cloud voor hen nu onvoldoende voordelen oplevert of hooguit een optie is om capaciteitstekort tijdelijk op te vangen. Ze willen immers geen desinvestering doen en het leeuwendeel van de bestaande infrastructuur is nog niet afgeschreven. 

Het kan ook zijn dat het noodzakelijk is om het datacenter heel dichtbij te hebben, bijvoorbeeld omdat je met zeer latency-gevoelige applicaties werkt. Of omdat je niet afhankelijk wilt zijn van connectiviteit, hoe redundant je die ook kunt uitvoeren.

Dit zijn allemaal redenen om het onderwerp cloud te laten voor wat het is.

private-cloud-datacenter

Datacenter automatiseren voor cloud

En dat is jammer, want daarmee laat je kansen liggen. Waarom kies je niet voor een private cloud? Dan voeg je wel de datacenterautomatisering toe die alle publieke clouddienstverleners ook gebruiken, maar blijft de apparatuur en dus applicaties en data gewoon on-premises staan. Het voordeel is dat je met zo’n model veel sneller via een self-service portal infrastructuur-capaciteit ter beschikking kunt stellen aan gebruikers. Daarmee verhoog je de efficiency van je eigen IT en kunnen nieuwe, meer en meer digitale diensten sneller naar de markt worden gebracht. Bovendien biedt een private cloud de mogelijkheid om geleidelijk over te stappen naar andere cloud modellen, zodat de eerder genoemde desinvesteringen worden voorkomen.

En ja, zelfs bij een private cloud kun je omschakelen naar een pay-per-use model. KPN Internedservices kan on-premises datacenters van klanten ombouwen naar een cloudmodel en de dienst vervolgens terug leveren aan de klant. Natuurlijk krijg je als klant bij een on-premises private cloud een andere vorm van schaalbaarheid en flexibiliteit dan in een publieke cloud. Er zal sprake moeten zijn van enig commitment. Maar het grote voordeel is dat de infrastructuur niet meer op jouw balans staat, je ook geen omkijken meer hebt naar het beheer, terwijl je toch een éigen on-premises datacenter houdt.

Verhoog de efficiency, verlaag de kans op fouten

Het verbaast mij dat het in de media vaak vooral gaat over het flexibiliseren en verlagen van kosten als je wat leest over de cloud. En ja, natuurlijk is dat belangrijk. Maar de grootste winst behaal je door de efficiencyverhoging die mogelijk wordt als je werk dat nu nog handmatig gebeurt automatiseert. Het is eigenlijk vreemd dat IT de laatste decennia vooral druk is geweest met het automatiseren van andere vakgebieden, maar nauwelijks met het automatiseren van de eigen processen. Terwijl daar zoveel tijdwinst én kwaliteitswinst mee te behalen is. Je kunt bovendien veel betere monitoring toepassen waardoor je proactief problemen te lijf kunt gaan in plaats van achteraf reageren als een server al down is of een netwerk overbelast raakt.

Denk na over het migratiepad

Infrastructuur is een commodity geworden. Het draait immers om de applicaties, daarmee kun je het onderscheid maken ten opzichte van je concurrenten. En dat betekent dat bedrijven echt zullen moeten nadenken over de vraag: wil ik mijn datacenter nog zelf blijven beheren, of besteed ik dat uit?

KPN Internedservices vervult de rol van cloud operator: we zijn jouw on-premises cloud dienstverlener en nemen alle taken over die komen kijken bij het beheren van een cloudomgeving: capaciteitsmanagement, performance management, problem management et cetera.

Nieuwsgierig naar onze aanpak? We willen graag eens met je praten over het migratietraject naar een private en wellicht een publieke cloud of een combinatie hiervan (hybrid cloud). Hoe kun je gecontroleerd en gefaseerd, zonder je bestaande investeringen teniet te doen en zonder de performance van kritische applicaties in gevaar te brengen, toch profiteren van de voordelen van de cloud? Die beslissing draait om drie aspecten: kosten, flexibiliteit en zekerheid. Wij helpen je bij het vinden van de juiste balans. Laat je gegevens achter, dan neem ik of een collega direct contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.