De toekomst: Public Cloud in uw eigen datacenter

Vrijwel geen enkel bedrijf wil op lange termijn nog fysiek een eigen datacenter hebben. Maar velen willen hun belangrijkste applicaties en data wél in een eigen omgeving beheren.

IaaS is daarom als businessmodel voor veel organisaties interessant. Maar onduidelijkheid over waar de data staan, maakt dat ze niet in zee durven gaan met partijen als AWS of Microsoft Azure. Geheel terecht, want de privacywetgeving in Europa is nu eenmaal een stuk strenger dan in de VS.

De richtlijnen verschillen per sector, maar wilt u geen risico nemen dan kunt u er maar beter voor zorgen dat u zeker weet dat uw data Nederland niet verlaat.

Azure Stack Hybrid Cloud

Wens: rapid deployment in de public cloud

Tegelijkertijd is er de markt die eist dat bedrijven steeds sneller nieuwe applicaties, functionaliteit en diensten ontwikkelen. DevOp teams schieten als paddenstoelen uit de grond. Rapid development vraagt natuurlijk ook om rapid deployment. Wat is er dan makkelijker dan gebruikmaken van de capaciteit van de public cloud? Maar oh, daar komt de privacywetgeving weer om de hoek kijken. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer organisaties op zoek gaan naar een Nederlands alternatief voor AWS of Azure onder het mom: wel de lusten, niet de lasten van de public cloud.

Realiteit: privacywetgeving steekt spaak in het wiel

Zo sprak ik laatst een marketeer die werkt bij een van onze klanten, groot consumentenmerk. De marketingafdeling had al een tijd lang het idee om meer te doen met de (big) data die ze hadden van hun klanten: clickgedrag op de website, leesgedrag in de e-mailnieuwsbrief, recensies die ze achterlaten op productvergelijkingssites, posts op Facebook en Instagram. Ze maken nu wel allerlei analyses, vaak met schaduw IT, maar die richten zich op één kanaal: Facebook, Instagram, de e-mailnieuwsbrief, de website. Het is juist interessant om al die data te combineren en gezamenlijk te analyseren.

De IT-afdeling vertelde deze marketeers dat de organisatie al gebruikmaakt van analytische tooling die geschikt is voor hun businessvraag, maar dat de toepassing die de marketeers in gedachten hadden zoveel capaciteit nodig heeft dat ze zullen moeten uitwijken naar de public cloud. Daar ging de directie in eerste instantie pal voor liggen. Klantdata waarvan je straks niet weet waar het staat, geen denken aan.

Oplossing: Nederlandse public clouddienst

Uiteindelijk waren het twee overenthousiaste developers die dit gave idee niet wilden laten varen en ervoor zorgden dat ze nu met ons in gesprek zijn om onze dienst Azure Stack te gaan testen: de functionaliteit van Azure geboden vanuit een Nederlands datacenter. Op deze manier kunnen zij de directie de garantie geven dat alle analyses op de klantdata in Nederland gebeuren.

De marketeers zijn enthousiast. Zij zijn nu al aan het brainstormen waar de interessante businesscases liggen. Ze willen gaan samenwerken met IT in een ‘data science scrum team’. Ze dromen over het ontwikkelen van algoritmen die klantgedrag voorspellen. Ze werken nu met twaalf klantsegmenten die zijn samengesteld op basis van sociodemografische kenmerken en koopgedrag in het verleden. En ze verwachten dat ze straks vele honderden klantsegmenten hebben die zijn samengesteld op basis van zo ongeveer alles wat ze van een klant kunnen meten, tot en met welk device hij gebruikt voor welke actie. Ze weten dat het real-time analyseren van klantgedrag veel voorspellender is voor de volgende aankoop dan enkel het analyseren van koopgedrag in het verleden. Aan hen om dat straks ook te bewijzen.

Hybride cloud geeft de business een boost

Ondertussen praten wij met IT over hoe zij de cloud kunnen inzetten om aan alle wensen van de marketeers te voldoen. Ze voorzien namelijk dat de behoefte aan extra infrastructuur niet beperkt blijft tot het analyseren van klantgedrag, maar dat ook de functionaliteit op de website en in de apps gaat groeien. Het mooie van een hybride cloud is dat zij straks met de capaciteit kunnen schuiven, want ze kunnen de public cloud en de private cloud als één omgeving beheren.

Op zoek naar inspiratie voor uw eigen businesscase? Stuur me gerust een mailtje. Dan brainstormen we verder over de mogelijkheden van de hybride cloud voor jouw organisatie.