Solide cybersecurity: 3 essentiële maatregelen

In de eerdere artikelen bespraken we welke gevaren cybercrime kan opleveren voor uw organisatie. Van hacks tot malware en DDoS-aanvallen: er zijn veel bedreigingen die soms onopgemerkt blijven totdat een organisatie er mee te maken krijgt. Op dat moment is het vaak al te laat en financiële of reputatieschade kunnen het gevolg zijn.

In dit artikel zal worden ingegaan op de drie maatregelen die u moet nemen voor een optimale cybersecurity. Het draait daarbij om het creëren van bewustzijn onder medewerkers, het volgen van best practices en solide samenwerkingen met partijen die niet alleen aan uw IT-behoeften kunnen voldoen, maar ook 24/7 aandacht hebben voor cybersecurity.

Whitepaper Cybersecurity Deel 2: Praktische handleiding voor de bestrijding van een complex probleem

1. Geen schijnveiligheid

De digitalisering van de werkplek, al dan niet in de cloud, heeft veel goeds gebracht. Medewerkers kunnen snel en efficiënt informatie en documenten met elkaar delen en kunnen vanaf ieder gewenst device werken. Maar dat brengt ook gevaren met zich mee: cybersecurity is zo effectief als de zwakste schakel. Hier wordt, logischerwijs, niet vaak bij stil gestaan door medewerkers en daardoor kan schijnveiligheid ontstaan. Als medewerkers denken dat de devices waarmee zij werken goed beveiligd zijn, zullen zij niet erg alert zijn op de risico’s die zij misschien lopen. De manier waarop medewerkers IT gebruiken kan van grote invloed zijn op de cybersecurity van de organisatie.

Schaduw-IT is een belangrijke bron van cyberrisico’s. Het is tegenwoordig eenvoudig voor medewerkers om applicaties te gebruiken die niet door de IT-afdeling beschikbaar zijn gesteld. Helaas heeft de IT-afdeling geen grip op de beveiliging van deze applicaties. Daarnaast kunnen slecht beveiligde devices en verbindingen (bijvoorbeeld openbare WiFi) voor cybercriminelen een ingang vormen tot bedrijfsnetwerken. Medewerkers die zich niet bewust zijn van tactieken van cybercriminelen zoals spear phising, kunnen systemen ongewild kwetsbaar maken voor hackers. Of gevoelige informatie of zelfs bedrijfsmiddelen in de handen van cybercriminelen spelen.

Het is raadzaam om medewerkers hiervan bewust te maken en ervoor te zorgen dat zij alleen door de organisatie verstrekte devices en applicaties gebruiken met goede security tooling. In onze whitepaper kunt u meer tips vinden die hierbij houvast bieden.

2. Implementeer best practices

Het wiel hoeft gelukkig niet opnieuw uitgevonden te worden als het gaat om optimale cybersecurity. Naast het creëren van bewustzijn onder medewerkers, kunnen best practices voor cybersecurity geïmplementeerd worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het dagelijks maken van back-ups, het consequent en tijdig updaten van software, two factor authentication en encryptie voor e-mailverkeer of het uitwisselen van data.

Een opkomende best practice is het inhuren van ethische hackers. Dit zijn experts die goed op de hoogte zijn van de belangrijkste securityrisico’s en precies weten hoe cybercriminelen te werk gaan. Zij gebruiken hun kennis en expertise om de cybersecurity van organisaties grondig te testen door bijvoorbeeld aanvallen op bedrijfsnetwerken te simuleren. Ethische hackers gebruiken hun expertise vervolgens om een advies op maat te geven.

3. Vertrouw op een ervaren cloudprovider

De cloud biedt meer voordelen dan alleen kostenreductie, flexibiliteit of verbeterde connectiviteit. De juiste cloudprovider kan er voor zorgen dat organisaties een extra slag kunnen slaan in de strijd tegen cybercrime. Zij bieden bijvoorbeeld 24/7 incident monitoring en incident response en kunnen helpen om een plan op te stellen op basis waarvan snel ingespeeld kan worden op incidenten.

Een cloudprovider die security serieus neemt, zal daartoe meerdere certificeringen hebben behaald, zoals bijvoorbeeld ISO-27001 voor databeveiliging en -beheer of NEN 7510 voor de zorg. Ook de hierboven besproken best practices kunnen eenvoudiger geïmplementeerd worden als wordt samengewerkt met de juiste cloudprovider. Deze is goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, weet hoe maximale effectiviteit van deze best practices gerealiseerd kan worden en beschikt over een securityteam dat organisaties met raad en daad bijstaat.

Samen staat u sterker

Optimale cybersecurity kan een hele opgave lijken. Maar met de juiste kennis en ondersteuning, een goede voorbereiding en alerte medewerkers, kan iedere organisatie cybercriminelen de baas zijn. Bent u benieuwd hoe een cloudprovider u daarbij kan helpen en hoe u de juiste cloudprovider selecteert? Lees dan onze whitepaper Insiders guide to cybersecurity: Praktische handleiding voor de bestrijding van een complex probleem.