Dit worden de belangrijkste trends voor 2017

Het is 2017! De hoogste tijd om even terug en dan snel vooruit te kijken.

Welke ontwikkelingen zullen bepalend zijn voor cloud services in 2017?

Of er nu gekozen wordt voor het ontwikkelen van een digitaal platform, hybrid cloud of de eerste stappen worden gezet met Big Data analyse: cloud zal meer nog dan voorheen een dominante rol spelen in de overwegingen van IT-beslissers en CIO’s. Naar verwachting wordt 2017 het jaar van de grote migratie naar de cloud.

We zetten de 6 belangrijkste trends op een rijtje.

Trends en ontwikkelingen in 2017

Welke trends en ontwikkelingen zullen in 2017 belangrijk zijn en veel aandacht krijgen:

  1. Hybrid Cloud
  2. Digitale transformatie: IT wordt cloud native
  3. Migratie naar en tussen clouds wordt eenvoudiger
  4. Security: tijd voor actie
  5. Big Data gaat steeds meer het MKB bereiken
  6. Cloudservice: specialisatie

1. Hybrid Cloud

Wie optimaal wil profiteren van alle voordelen die de cloud te bieden heeft, zal kiezen voor een hybrid cloud, ofwel een combinatie van een public en private cloud. Het is inmiddels algemeen bekend dat public clouds een brede waaier aan applicaties bieden, van Office 365 tot Salesforce. Schaalbaar, flexibel en betrouwbaar.

[clickToTweet tweet=”Wie optimaal wil profiteren van alle voordelen die de cloud biedt, zal kiezen voor een hybrid cloud.” quote=”Wie optimaal wil profiteren van alle voordelen die de cloud te bieden heeft, zal kiezen voor een hybrid cloud.”]

Tegelijkertijd krijgen organisaties met steeds meer wet- en regelgeving te maken die vraagt om strenge security-maatregelen. Begin 2016 werd de meldplicht datalekken van kracht en in april van hetzelfde jaar werd een nieuw akkoord voor de uitwisseling van privacygevoelige data tussen de V.S. en de EU bereikt.

Bovendien zal in 2018 een nieuw Europees Privacy Verdrag van kracht worden die weer andere (lees strengere) eisen zal stellen en o.a. de meldplicht datalekken zal vervangen. De vraag is hoe men daar nu en straks voldoende op is voorbereid. Het is immers niet wenselijk om bijna jaarlijks nieuwe maatregelen te moeten nemen.

Public in private

De hybrid cloud biedt hier uitkomst: privacygevoelige én bedrijfskritieke data en applicaties worden in een eigen, private-cloudomgeving geplaatst die aan de hoogste beveiligingsstandaarden en laatste wet- en regelgeving voldoet. En tegelijkertijd kunt u gebruik maken van public-cloudoplossingen.

Inmiddels bieden public cloud providers zelfs de mogelijkheid om hun diensten af te nemen uit een private cloud omgeving, zoals bijvoorbeeld Azure Stack van Microsoft. Zo bent u ervan verzekerd dat u alle voordelen van public cloud aanbieders kunt benutten terwijl uw data goed en compliant opgeslagen en beveiligd is, nu en in de toekomst.

2. Digitale transformatie: IT wordt cloud native

Wereldwijd is een trend zichtbaar waarbij CIO’s en IT-beslissers inzetten op de digitale transformatie van hun organisaties. Daarbij wordt een geheel nieuw digitaal platform ontwikkeld, waarop zowel afnemers, leveranciers als andere stakeholders samenwerken.

De flexibiliteit die daarvoor nodig is, maakt de cloud de meest logische keuze als basis voor dit digitale platform. Sterker nog: de verwachting is dat oude IT-systemen uitgefaseerd worden omdat een digitaal platform andere eisen stelt, zoals snel kunnen opschalen, de eenvoudige uitrol van nieuwe applicaties en real time inzicht in bedrijfsprocessen met behulp van bijvoorbeeld Big Data.

De connectiviteit die nodig is om het digitale platform goed te kunnen laten functioneren, wordt geboden door een cloudprovider met één of meerdere eigen datacenters die bij voorkeur in eigen land staan.

[clickToTweet tweet=”Wereldwijde #trend: IT-beslissers zetten in op de digitale #transformatie van hun organisaties.” quote=”Wereldwijd is een trend zichtbaar waarbij CIO’s en IT-beslissers inzetten op de digitale transformatie van hun organisaties.”]

3. Migratie naar en tussen clouds wordt eenvoudiger

De toenemende behoefte aan cloudoplossingen is mede het resultaat van nieuwe tooling die het makkelijker maakt om naar de cloud te migreren. Deze tooling kan ook gebruikt worden om van de ene cloud service provider naar de andere over te stappen, waardoor de drempel om naar de cloud te migreren lager wordt. Mocht de eerste keuze voor een cloud service provider niet bevallen, dan kan relatief eenvoudig overgestapt worden.

De mogelijkheid om over te stappen tussen cloud service providers wordt ‘cloud portability’ genoemd. Voorheen was de afhankelijkheid van één cloud vendor (vendor lock-in) een belangrijke reden om nog niet naar de cloud over te stappen: wat als niet aan de wensen van de organisatie voldaan kan worden? De grote publieke cloud providers zoals Microsoft Azure bieden inmiddels een enorme hoeveelheid aan clouddiensten, waardoor dit feitelijk geen probleem meer is. Bovendien kunnen deze diensten altijd aangevuld worden als gekozen wordt voor een hybrid cloud oplossing. En mocht de wens om over te stappen toch bestaan, dan kan de juiste cloud service provider u bijstaan om een vlekkeloze migratie te realiseren.

[clickToTweet tweet=”Nieuwe tooling maakt het in 2017 makkelijker om naar de #cloud te migreren. ” quote=”Nieuwe tooling maakt het in 2017 makkelijker om naar de #cloud te migreren. “]

4. Security

Het was in 2016 misschien wel het grootste hoofdpijndossier voor IT-afdelingen: security. Cybercriminaliteit neemt hand over hand toe en die trend zal in 2017 doorzetten. Het wordt steeds duidelijker dat security een kwestie van mentaliteit is: medewerkers moeten op de hoogte zijn van cybercriminaliteit zoals phishing mails en ransomware. Bestrijden van cybercrime is vooral een kwestie van actie ondernemen: stel beleid op, zorg dat data en verbindingen beveiligd zijn en voorkom gebruik van zogenaamde schaduw IT. Vergeet ook niet om een solide back-up- en disasterplan in te regelen.

Een hele opgave, die veel beter is te volbrengen als wordt samengewerkt met de juiste cloudprovider. Deze monitort dag en nacht op verdachte activiteit en heeft een team van specialisten die altijd op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Ook kan uw cloudprovider u helpen bij het in kaart brengen van de risico’s voor uw organisatie en adviseren over de beste oplossingen.

[clickToTweet tweet=”Bestrijden van #cybercrime is vooral een kwestie van actie ondernemen. Stel beleid op!” quote=”Bestrijden van cybercrime is vooral een kwestie van actie ondernemen: stel beleid op, zorg dat data en verbindingen beveiligd zijn en voorkom gebruik van zogenaamde schaduw IT. “]

5. Big Data gaat steeds meer het MKB bereiken

Big Data: het is niet altijd duidelijk wat ermee wordt bedoeld. Bovendien is het toch vooral iets waar grote multinationals of techbedrijven iets aan hebben? Dat is een misvatting. Big Data is niets meer en minder dan omvangrijke databases over bijvoorbeeld gedrag van consumenten, eindgebruikers of slijtage van machines. Die data kan heel eenvoudig verzameld worden met sensors, RFID chips of gewoon via devices als smartphones of laptops.

Een eenvoudig voorbeeld is bijvoorbeeld het rijgedrag van bezorgers van een grote pakketbezorgservice. Als de vloot uit 300 voertuigen bestaat die dagelijks op weg zijn, levert dat een hoeveelheid ongestructureerde data op. Met Big Data oplossingen in de cloud wordt die data wel beheersbaar. Er kan informatie uit gehaald worden voor business intelligence doeleinden en met predictive analytics kan ook nog eens worden voorspeld welke kosten in de toekomst verwacht kunnen worden voor brandstofverbruik en onderhoud.

[clickToTweet tweet=”Met #BigData oplossingen in de cloud wordt je data in 2017 wel beheersbaar.” quote=”Met Big Data oplossingen in de cloud wordt je data wel beheersbaar.”]

6. Cloudservice: specialisatie

Cloudproviders die met hun tijd meegaan, ontwikkelen steeds meer maatwerkoplossingen voor specifieke branches. Van transport & logistiek tot de mediabranche en de publieke sector: er wordt geluisterd naar de wensen en behoeftes van deze branches en vooruitgedacht. Het zal meer dan ooit mogelijk zijn om via de cloud functionaliteit in te kopen die naadloos aansluit op de behoeften van uw branche of zelfs alleen op die van uw organisatie. Logge one size fits all CRM- of personeelsmanagement-systemen worden snel verleden tijd.

Cloudservice specialisatie is momenteel al aan een flinke opmars bezig in de life sciences en gezondheidszorg. Vanwege de gevoelige aard van patiëntendata of onderzoeksgegevens voor bijvoorbeeld nieuwe medicijnen, is het letterlijk van levensbelang dat deze op de juiste manier opgeslagen en verwerkt kunnen worden. Daartoe worden specifieke cloud oplossingen ontworpen waarmee bijvoorbeeld altijd voldaan wordt aan de NEN 7510 norm voor informatiebeveiliging in de gezondheidszorg. Een ander voorbeeld zijn Content Delivery Networks (CDN’s), die gebruikt worden om bijvoorbeeld websites, streaming video of online games snel en betrouwbaar aan eindgebruikers te distribueren vanuit datacenters. Dit vereist een strakke coördinatie tussen verschillende applicaties, en met de toenemende eisen die aan content gesteld worden (4K ultra HD, augmented reality, hyperconnectiviteit) wordt dit het meest effectief gerealiseerd met gespecialiseerde cloud oplossingen.

[clickToTweet tweet=”Cloudservice specialisatie is nu al aan een flinke opmars bezig in de life sciences en gezondheidszorg.” quote=”Cloudservice specialisatie is momenteel al aan een flinke opmars bezig in de life sciences en gezondheidszorg.”]

Van uitstel komt afstel

2017 zal het jaar worden waarin organisaties fundamentele keuzes moeten maken over hun toekomst: wordt de digitale transformatie omarmd of niet? En in welke mate is dat überhaupt noodzakelijk voor uw branche? De cloud zal in iedere keuze een rol spelen, zelfs als niet voor adoptie wordt gekozen. Wilt u weten op welke ontwikkelingen u moet inspelen en hoe u leidend kan blijven in uw markt? Internedservices denkt graag met u mee. Wilt u in 2017 op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief met het meest relevante nieuws, voor u verzameld.

  • U ontvangt geen spam, daar houden we zelf ook niet van.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.