Uw IT naar de cloud: hoe kiest u de juiste partner?

U bent overtuigd van de voordelen van de cloud; zoals meer business agility, flexibele capaciteit, betalen naar gebruik en snellere toegang tot nieuwe technologie. Maar hoe maakt u succesvol de transitie naar de cloud? Dat begint bij het zetten van de juiste stappen.

it-cloud-onderzoek-doen-partner

In de eerste stap heeft u uw IT-landschap in kaart gebracht en de mogelijkheden die de cloud uw organisatie kan bieden onderzocht. Heeft u daarnaast de wensen en eisen van uw medewerkers, klanten en andere stakeholders op papier gezet? Dan is het tijd voor één van de belangrijkste keuzes op weg naar de cloud: de juiste partner selecteren.

Dit artikel is onderdeel van onze whitepaper: In 7 stappen succesvol naar de cloud. Eerder beschreven wij de eerste stap in dit proces; het onderzoeken van de (on)mogelijkheden en wensen in uw organisatie. In dit artikel zoomen we in op stap 2: het selecteren van de juiste cloudleverancier die uw bedrijf succesvol naar de cloud kan brengen.

Welke cloudleverancier matcht bij uw organisatie?

Het is best een uitdaging om een cloudleverancier te vinden die aan alle wensen en eisen van uw organisatie voldoet. Maar het selecteren van de juiste cloudleverancier is een cruciale stap in de transitie naar de cloud en verdient dus de juiste aandacht. Maak tijd voor een gedegen leveranciersselectie en bereid deze stap goed voor. Welke criteria zijn voor u echt belangrijk? Welke harde eisen heeft u? Wat verwacht u van uw leverancier als het gaat om beschikbaarheid, service, ISO-certificeringen, strategie, branchekennis, referenties, etc.

Met een helder beeld van uw toekomstige partner hoeft u over een aantal jaar niet weer een soortgelijk pad te bewandelen. Hieronder gaan we in op enkele kenmerken van cloudleveranciers.

Continuïteitsgarantie

Kan ik straks altijd bij mijn gegevens? Veel cloudleveranciers geven de gemiddelde uptime (beschikbaarheid van hun servers) in procenten aan. Dit varieert van 99%, 99,9% tot zelfs 99,999%. Hoewel al deze percentages hoog zijn en wellicht goed aanvoelen, zeggen ze in werkelijkheid meer over de eventuele downtime van de servers. Hoe lang kan uw organisatie niet bij uw gegevens? Stel we hebben het over enkele minuten per medewerker per dag, wat betekent dat voor uw organisatie? Staar u niet blind op de hoge uptime van de servers, maar bedenk wat de gevolgen zijn van eventuele downtime.

Kwaliteitsnormen

Een ISO-certificering is een kwaliteitsnorm. Het geeft aan dat een organisatie bepaalde managementsystemen kritisch beoordeelt. Dit blijft de organisatie systematisch doen om het certificaat te kunnen behouden. Organisaties certificeren zich bijvoorbeeld op:

Informatiebeveiliging (ISO 27001) – Uw gegevens worden op professionele wijze beveiligd en beheerd. De cloudleverancier gaat zorgvuldig om met al uw digitale, papieren en fysieke middelen als computers, netwerken en kennis.

Service Management (ISO 20000) – Met deze certificering weet u precies wat u van uw cloudleverancier mag verwachten rondom dienstverlening, beschikbaarheid, recovery, monitoring, oplos- en reactietijden.

Kwaliteitsmanagement (ISO 9001) – De cloudleverancier werkt volgens een vastgestelde structuur. Interne bedrijfsprocessen zijn op orde en de kwaliteit ervan is gewaarborgd.

Gecertificeerde bedrijven hebben bewezen hun organisatie en processen op orde te hebben en voortdurend met verbeteringen bezig te zijn. Verdiep u in de verschillende ISO-certificaten. Wat vindt u belangrijk en welke kwaliteitsnormen wenst u terug te zien bij uw cloudleverancier?

Referentie en jaarcijfers

Goede verhalen en gunstige cijfers zijn een teken van succes. Vraag referenties op of ga zelf op onderzoek uit. Leg dit alles naast de jaarcijfers. Zo krijgt u een helder beeld van de werkwijze van de organisatie en de financiële stabiliteit. Past dit bij uw werkwijze en verwachtingen? Als u kijkt naar de cijfers, verwacht u dan dat de cloudleverancier kan investeren en meegroeien met de markt?

Strategie

Bespreek de strategie van de te selecteren cloudleverancier. Waar komen zij vandaan en waar willen zij over een aantal jaar staan? Hoe kijken zij naar de toekomst van hun eigen organisatie, de cloud in het algemeen en wat voorzien zij binnen uw branche? Zijn zij bezig met nieuwe technieken, trainingen of certificeringen? Hoe is het verloop en is de organisatie wendbaar? Antwoorden op deze vragen kunnen helpen. Doorgrond een organisatie goed en beoordeel of de strategie aansluit op die van u.

Kies voor een sparringpartner met kennis

Bovenstaande onderwerpen helpen u om een aantal cloudleveranciers goed met elkaar te vergelijken. Welke organisatie komt overeen met uw kwaliteits- en continuïteitseisen? Wie kan het beste met u meedenken en geeft eerlijk advies? Kijk ook naar de medewerkers met wie u straks te maken krijgt, is er een klik en hebben zij een antwoord op uw branche-specifieke vragen? De vervolgstappen, waaronder het ontwerp-, bouw- en opleveringsproces vragen om een zeer nauwe samenwerking.

Binnenkort leest u meer over de 3e stap van de transitie naar de cloud: het design van de nieuwe omgeving. Wilt u nu weten wat de tips & trucs zijn in de 7 stappen die nodig zijn voor een succesvolle transitie naar de cloud? Vraag dan onze gratis whitepaper ‘In 7 stappen succesvol naar de cloud’ aan.

Vul hieronder uw gegevens in en u ontvangt ‘m direct in uw mailbox.