De cloud, een compleet overzicht (Public – Private – Hybrid)

 • CIO’s noemen flexibiliteit en on-demand opschalen als belangrijkste voordelen om naar de cloud te gaan

 • De cloud in ontwikkeling

  Op welk moment de cloud exact is ontstaan, is lastig te zeggen. Evenmin weten we wie de term heeft bedacht. Gelukkig wordt tegenwoordig hetzelfde bedoeld wanneer we de term cloud gebruiken.

  Wikipedia zegt het als volgt: Cloud computing is het via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens, ongeveer zoals elektriciteit uit het lichtnet.

  Een andere veelgebruikte omschrijving komt van NIST (National Institute for Standards and Technology): Op afroep netwerktoegang bieden tot een gedeelde verzameling configureerbare computermiddelen (zoals netwerken, servers, opslag, toepassingen en diensten), die snel geleverd en afgesloten kunnen worden met een minimale management-inspanning of interactie met de serviceprovider. Afrekening is op basis van werkelijk verbruik.

 • De ontwikkelingen van de cloud gaan in een bijzonder rap tempo. Rond het jaar 2000 was het Salesforce die, door als een van de eerste partijen een software-oplossing aan te bieden die puur online beschikbaar was, voor een grote doorbraak in Software-as-a-Service (SaaS)-diensten zorgde. Inmiddels groeit de SaaS-markt vijf keer harder dan die van traditionele software (bron IDC). Zie bijvoorbeeld Office 365, waarmee het office-pakket niet meer op de computer geïnstalleerd hoeft te worden.

  Met Platform-as-a-Service (PaaS)-diensten kunnen de ontwikkelaars direct aan de slag om hun SaaS-diensten op te bouwen en te deployen. Installaties worden steeds eenvoudiger en een snellere time to market is op deze manier te realiseren.

  Dit alles kan niet zonder infrastructuur: de processorkracht, geheugen, opslag en connectivity. Met een Infrastructure-as-a-Service (IaaS)-oplossing worden de randvoorwaarden gecreëerd om verdere diensten op te ontwikkelen. Dankzij virtualisatietechnieken kunnen van achter de computer uit een grote poel van eerdergenoemde resources servers worden samengesteld en met één klik geactiveerd.

Lees onze laatste blogs over de cloud

De Cloudscan: direct inzicht in de mogelijkheden voor uw organisatie

 • Wanneer u ziet dat de voordelen die de cloud te bieden heeft ook voor uw organisatie gelden, is het tijd om te bepalen welke stappen er genomen moeten worden. De weg ernaartoe kan onduidelijk zijn en vragen oproepen. Want hoe kunt u het beste naar de cloud? Voor welk onderdeel kies ik voor de private of public cloud, of is een hybride oplossing het beste? Zijn de risico’s in kaart gebracht? En hoe zit het met garanties, veiligheid en compliance?

 • Met de Cloudscan van KPN Internedservices weet u waar de cloudkansen liggen voor uw organisatie. Onze cloudspecialist zal met u een serie vragen doorlopen om de mogelijkheden (kansen) en beperkingen van de cloud voor uw organisatie te bepalen. Na deze sessie geven wij u een gericht advies en bent u klaar voor de volgende stap.

 • Private Cloud

  Bij een private cloud of cloud-omgeving wordt de infrastructuur geleverd voor één specifieke organisatie. Het beheer of de ondersteuning kan door uw eigen IT-organisatie worden uitgevoerd of u besteedt dit uit aan een service provider. De infrastructuur kan in uw eigen serverruimte staan of bij een leverancier in het datacenter.

  Wij vinden net als u de performance, beheerkosten en veiligheid van uw e-business belangrijk. Daarom hebben wij het Managed Hybrid Cloud ontwikkeld. Hiermee groeit uw IT flexibel met uw business mee en daarmee ook de beheersbaarheid van uw IT kosten. Het Managed Hybrid Cloud is uitermate geschikt in een gecombineerde cloudoplossing. Zo kunnen we bijvoorbeeld garanderen dat specifieke data enkel in Nederland opgeslagen wordt en zo voldoet aan de Nederlandse wet.

 • Public cloud

 • Public Cloud

  Oneindige schaalbaarheid van uw platform, waarbij uw leverancier zorgt voor het onderhoud van de infrastructuur. Dat is de public cloud. En u betaalt enkel voor wat u gebruikt, met het grote voordeel dat u geen eigen hardware hoeft aan te schaffen en af te schrijven. De apps die op uw telefoon of tablet staan, worden geserveerd vanuit de public cloud. Zo kan een gebruiker in China of Amerika de dienst gebruiken en van dezelfde performance genieten, met de wereldwijde beschikbaarheid van een public cloud.

  Als eerste Microsoft Cloud Solutions Provider van Nederland hebben we veel ervaring opgebouwd met oplossingen in de public cloud. Hiermee bieden we oplossingen voor de meest uiteenlopende uitdagingen. Zo heeft u geen zorgen om uw omgeving en geniet u van de voordelen van een gespecialiseerde partner.

 • Hybrid Cloud

  De hybrid cloud brengt alle voordelen die de public en private cloud bieden samen. Zo creëert u de mogelijkheid om uw applicaties en workloads daar te laten draaien waar ze het best tot hun recht komen. Gevoelige informatie of specifieke systemen kunnen op een private cloud worden gehost en enkel intern in uw organisatie aangeboden. Tegelijk maken andere oplossingen, die (wereldwijd) snel geserveerd moeten worden, gebruik van de public cloud. Met een hybride cloudoplossing kunnen deze omgevingen toch worden verbonden zodat onderlinge communicatie en data-uitwisseling mogelijk is.

  Per toepassing kijken we naar de verschillende indicatoren, als scalability, prestaties, redundantie en security. Afhankelijk van de uitkomst kiezen we de juiste cloudvorm. Het is aanbevelenswaardig om in een vroeg stadium een specialist te betrekken bij uw onderzoek. Op deze manier zorgt u dat de transitie naar de cloud een succesvolle wordt en dat u meegenomen wordt naar het beste dat IT te bieden heeft.

 • hybrid cloud icoon-blauw-wit

 • Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie?

  Neem direct contact op met een van onze experts.

  Bent u enthousiast geworden over deze case en benieuwd hoe we dit voor uw organisatie kunnen realiseren? Bel ons dan op 088-4803000 of vul onderstaand formulier in, dan nemen we contact met u op.