Wat is het verschil tussen een Registry, Registrar en Registrant?

Bij het registreren van een domeinnaam zijn altijd drie partijen betrokken. De Registry, Registrar en Registrant. In deze FAQ lichten we toe wat iedere partij doet, en hoe deze met elkaar verbonden zijn.

Registry

Een Registry is de beheerder van een top-level-domein (of domein-extensie) en draagt zorg voor alle (technische) aspecten rondom het beheer van deze domein-extensie. U moet dan denken aan een domeinnaamregistratiesysteem, de DNS-infrastructuur, maar ook de vermarkting van de domein-extensie en het voldoen aan alle eisen vanuit de ICANN.

Het komt vaak voor dat een Registry meerdere domein-extensies beheert. Bijvoorbeeld omdat de technische infrastructuur daarvoor geschikt is, of dat het commercieel interessant is.

Enkele voorbeelden van Registries waar Internedservices mee samenwerkt:

  • SIDN – beheerder van o.a. .nl en .amsterdam
  • DNS Belgium – beheerder van .be
  • Ascio en OpenProvider– beheerders van o.a. .com .net, etc

Registrar

Een Registrar is een geaccrediteerde partij welke de betreffende domein-extensie mag verkopen. Vaak moeten deze voldoen aan (strenge) eisen om de domein-extensie te kunnen aanbieden. Internedservices is Registrar van meerdere domein-extensies. Tevens verzorgt de Registrar voor de juiste voorzieningen, zoals het 24/7 kunnen registreren van nieuwe domeinnamen, en het beheren van uw bestaande domeinnamen.

Registrant

Een Registrant is de persoon of het bedrijf die de domeinnaam registreert bij de Registrar. Wanneer u een domeinnaam registreert, wordt u dus automatisch een Registrant.

Wanneer u wijzigingen aanbrengt aan de domeinnaam, zal de Registrar er voor zorgen dat deze worden opgeslagen in de database van de Registry.